25 Σεπτέμβριος 2016, 10:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2016, 11:32

3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών – Η ποντιακή ιστορία από το 1774 έως το 1908

  • 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών – Η ποντιακή ιστορία από το 1774 έως το 1908
    Η Τραπεζούντα από το Μπόζτεπε (1805)

Η ποντιακή ιστορία από τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774) έως την εκδήλωση του κινήματος των Νεοτούρκων (1908) θα εξεταστεί κατά τη διάρκεια του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως και τις 20 Νοεμβρίου στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Ο τίτλος του είναι «Ο Πόντος στην Ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία (1774-1908): Κοινωνία και Οικονομία».

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν τα τμήματα Ιστορίας και Θεολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Αγίου Περιστερεώτα. Μέγας χορηγός του συνεδρίου είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδης και χορηγός επικοινωνίας το pontos-news.gr.

Σκοπός του συνεδρίου, σύμφωνα με τον θεολόγο και δρ Νεότερης Ιστορίας Θεοδόση Κυριακίδη, που μίλησε στο pontos-news.gr, είναι να προωθηθεί η έρευνα για την ποντιακή ιστορία, και διακεκριμένοι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα να παρουσιάσουν τα νεότερα πορίσματα των ερευνών τους.

Στα δύο συνέδρια που προηγήθηκαν (2004 στη Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ και 2008 στη Δράμα) εξετάστηκε η ποντιακή ιστορία σε ένα ευρύ φάσμα, από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα νεότερα. Στο φετινό συνέδριο περιορίζεται χρονικά η ιστορική περίοδος που θα εξεταστεί, ώστε οι ερευνητές-ομιλητές να εντρυφήσουν σε μεγαλύτερο βάθος. Κατά τον Θεοδόση Κυριακίδη, που είναι και επιστημονικός υπεύθυνος του Ερευνητικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, στο επόμενο συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 2 έως 4 χρόνια, θα επιχειρηθεί να εξεταστεί η ποντιακή ιστορία στα δύσκολα χρόνια, από το 1908 και μετά.


Από το 2ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών (Δράμα 2008)

Διακεκριμένοι εισηγητές-συνεδρίες
Η εναρκτήρια εκδήλωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ποντιακών Ερευνών θα γίνει στις 18:00 της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου, με τους χαιρετισμούς των επισήμων και δύο διακεκριμένους ομιλητές. Πρόκειται για τον Ολλανδό ακαδημαϊκό και γνωστό τουρκολόγο Έρικ Ζούρχερ και τον καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ψυχή του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Να σημειωθεί ότι ο Έρικ Ζούρχερ πρόσφατα επέστρεψε το βραβείο που του είχε δώσει πριν από περίπου δέκα χρόνια η Τουρκία, εξαιτίας της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί το Σάββατο 19 Νοεμβρίου (από το πρωί μέχρι το βράδυ) και την Κυριακή 20 του μήνα (από το πρωί έως το μεσημέρι).

Όλοι οι ομιλητές είναι ακαδημαϊκοί (καθηγητές, διδάκτορες και υποψήφιοι διδάκτορες), οι οποίοι επελέγησαν με βάση τη διαδικασία που ακολουθείται στα μεγάλα διεθνή συνέδρια του εξωτερικού, προκειμένου, όπως είπε ο Θεοδόσης Κυριακίδης, να δειχθεί η εξωστρέφεια στον ποντιακό χώρο.

Έγινε ανοιχτή πρόσκληση, δόθηκε διορία ενός μηνός προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι ενδιαφερόμενοι ομιλητές, και η επιλογή των εισηγητών έγινε από επιστημονική ομάδα.

Οι ομιλητές προέρχονται από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Γεωργία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία, και είναι ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί επιστήμονες.

Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών θα εξεταστούν οι ενότητες: Πολιτική-Οικονομία, Πόλεις και Ύπαιθρος, Δημογραφία και Θρησκεία.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ18
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
2016
18:00
3ο Διεθνές Συνέδριο Ποντιακών Ερευνών στη Θεσσαλονίκη.