20 Σεπτέμβριος 2016, 14:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2016, 14:18

Στάχτη το hot spot στη Μόρια – Έγιναν συλλήψεις

  • Στάχτη το hot spot στη Μόρια – Έγιναν συλλήψεις
    Εκατοντάδες σκηνές κάηκαν χθες το βράδυ στον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Η νύχτα-μέρα έγινε χθες από τις φωτιές στο hot spot της Μόριας στη Μυτιλήνη, ενώ η σημερινή μέρα βρήκε τον προσφυγικό καταυλισμό κατεστραμμένο σε ποσοστό 60-70%. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έγιναν στάχτη 16 στρέμματα με ελαιόδεντρα και ξερόχορτα ενώ κάηκαν πενήντα σκηνές και τρία κοντέινερ.

Η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 18 αλλοδαπών από τους οποίους συνελήφθησαν οι εννέα για συμμετοχή στα χθεσινοβραδινά επεισόδια. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Τώρα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη ναύλωση πλοίων για να φιλοξενηθεί ο κόσμος, ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις και για αυτό από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. 


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Το χρονικό των επεισοδίων
Όλα άρχισαν όταν Αφρικανοί και Σύροι στράφηκαν κατά των Αφγανών. Πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αντίπαλοί τους έβαζαν φωτιά στις σκηνές.

Γυναίκες με μωρά στην αγκαλιά και μεγαλύτερα παιδάκια στα χέρια έτρεχαν να σωθούν. Μαζί τους και ηλικιωμένοι.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες κινήθηκαν σε ομάδες προς τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, με τα ΜΑΤ να κάνουν το ίδιο προκειμένου να τους εμποδίσουν να απομακρυνθούν πολύ από την περιοχή του καταυλισμού και να διαφύγουν προς άλλα σημεία του νησιού. Την ίδια ώρα, άνδρες της Πυροσβεστικής κατέβαλλαν υπεράνθρωπη προσπάθεια για να περιορίσουν την καταστροφή από τις φωτιές, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Στόχος είναι να αντικατασταθούν το ταχύτερο οι σκηνές που κάηκαν, ωστόσο μέχρι τότε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προκειμένου να ναυλωθούν δύο πλοία όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας. Αναφερόμενος στα επεισόδια, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε ότι «οι εξεγέρσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στην παραπληροφόρηση και το όργιο φημών που σπέρνουν ύποπτα για το ρόλο τους άτομα».

Υπό έλεγχο η κατάσταση, λέει η ΕΕ
Τη διαβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι η κατάσταση στη Λέσβο είναι πλέον υπό έλεγχο, μετέφερε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες. «Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, οι οποίες μας ενημέρωσαν ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και οι περισσότεροι από τους μετανάστες έχουν επιστρέψει στο κέντρο υποδοχής, όπου γίνονται προσπάθειες να επισκευαστούν οι όποιες ζημιές» ανέφερε η Μπερτό, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρέχει πλήρη βοήθεια στις ελληνικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά το συνωστισμό που παρατηρείται στα hot spot στη Λέσβο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, που αποτελεί αιτία εντάσεων μεταξύ των μεταναστών, η ίδια εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε δύο πρακτικές που ακολουθούν οι ελληνικές αρχές για την αποσυμφόρηση των hot spot και αφορούν στη μεταφορά των ασυνόδευτων ανηλίκων σε ξεχωριστά κέντρα και στην προώθηση στην ενδοχώρα, όσων αιτούντων άσυλο δεν είναι δυνατή η επιστροφή τους στην Τουρκία, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας της 20ης Μαρτίου.

Όσο για το κατά πόσο οι ελληνικές αρχές απορροφούν τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό, η Ευρωπαία αξιωματούχος υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο τρόποι χρηματοδότησης. Ο ένας αφορά την απευθείας χρηματοδότηση ΜΚΟ, ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών για τη μετανάστευση και ο άλλος τη χρηματοδότηση κρατικών οργανισμών. «Βοηθούμε τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν τη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων, προκειμένου να γίνεται πιο αποτελεσματική χρήση τους» υπογράμμισε η ίδια, συμπληρώνοντας πως η Επιτροπή αναμένεται να στείλει έναν εμπειρογνώμονα ο οποίος θα παράσχει τεχνογνωσία στις αρχές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εν λόγω κεφαλαίων.