22 Σεπτέμβριος 2016, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Σεπτέμβριος 2016, 11:33

Μπλόκο της Κοκκινιάς... 40 μέρες μετά

  • Μπλόκο της Κοκκινιάς... 40 μέρες μετά

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 72 χρόνια του «Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944... 40 μέρες μετά», που διοργανώνει ο δήμος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στην πλατεία 17ης Αυγούστου ’44 (Οσίας Ξένης).

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στη μαρμάρινη πλάκα - αφιέρωμα στον νεαρό Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη (ετών 16) που σκοτώθηκε από γερμανικές σφαίρες στις 24 Σεπτεμβρίου 1944 (κτίριο ΧΑΝ, Θειρών και Κασταμονής), θα ακολουθήσει το ιστορικό της ημέρας από τον δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνέχεια στον ιερό χώρο της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως και Κιλικίας), εκεί όπου εκατοντάδες Έλληνες πατριώτες πρόσφυγες εκτελέστηκαν από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα το 1944, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ο Πειραιάς από την προσφυγιά στην Αντίσταση», με ομιλητές τον Νίκο Μπελαβίλα, αναπληρωτή καθηγητή του ΕΜΠ, και την Ελένη Κυραμαργιού, ιστορικό ΙΙΕ/ΕΙΕ. Την εκδήλωση συντονίζει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, υπεύθυνος ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη.