20 Σεπτέμβριος 2016, 08:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτέμβριος 2016, 08:59

Πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ετοιμάζουν οι τράπεζες

  • Πλειστηριασμούς και κατασχέσεις ετοιμάζουν οι τράπεζες

Όλοι όσοι δεν ανταποκρίθηκαν στις τρεις επιστολές των τραπεζών και δεν προσήλθαν σε κάποιο κατάστημα για να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους, κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Οι τράπεζες προειδοποιούν τους μη συνεργάσιμους δανειολήπτες ότι αν συνεχίσουν να μην πληρώνουν θα εφαρμόζονται άμεσα τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Στο στόχαστρο αρχικά μπαίνουν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πρόκειται για περίπου 28.000-30.000 δανειολήπτες, οι οποίοι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και καταθέσεις, δεν πληρώνουν όμως κατά συνείδηση τα δάνειά τους. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν ούτε αυτή τη φορά για να προχωρήσουν σε κάποιον διακανονισμό κινδυνεύουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, που μπορεί να φθάσουν έως και τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους.

Εκτιμάται ότι τα «κόκκινα» δάνεια που ανήκουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών έχει επισημανθεί κατ' επανάληψη από την Τράπεζα της Ελλάδος, που τονίζει ότι η πολυπλοκότητα της νομοθεσίας οδηγεί σε αρκετές περιπτώσεις σε αποφάσεις που στην ουσία προστατεύουν δανειολήπτες οι οποίοι δεν βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Την αρχή φαίνεται ότι κάνει η Eurobank ζητώντας από τους υπαλλήλους της να στριμώξουν όσους πελάτες γνωρίζουν ότι έχουν τη δυνατότητα, αλλά δεν δείχνουν καμία διάθεση να συνεργαστούν για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.

Με υπηρεσιακό σημείωμα η διοίκηση της τράπεζας καλεί τους υπαλλήλους των καταστημάτων να εντοπίσουν ανάμεσα στην πελατεία τους όσους εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και να τους αναφέρουν, ώστε το πιστωτικό ίδρυμα να εξαντλήσει τα περιθώρια που παρέχει ο νόμος για την προστασία της τράπεζας και των καταθετών της, καθώς και για τη διασφάλιση της δίκαιης αντιμετώπισης των συνεπών πελατών.