19 Σεπτέμβριος 2016, 23:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2016, 22:05

Σκληρό πόκερ για το Κυπριακό στην Νέα Υόρκη

  • Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης για το Κυπριακό
    Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, καθώς διαφαίνεται ότι ασκείται πίεση από την Ουάσιγκτον για λύση με κάθε τρόπο. Ο Τζο Μπάιντεν θα συναντήσει τις επόμενες μέρες τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η πενταμερής διάσκεψη για το θέμα με συμμετοχή και της Βρετανίας.

Θα συναντήσει την Τρίτη τον Αλέξη Τσίπρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την Τετάρτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Πέμπτη τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.

Στόχος του Τζο Μπάιντεν, όπως φαίνεται, είναι να πιεστούν κυρίως Κύπριοι και Ελλαδίτες να αποδεχτούν την πραγματοποίηση της πενταμερούς διάσκεψης.

Από την πλευρά του ΟΗΕ μάλιστα καλλιεργείται η εντύπωση για «άνευ προηγουμένου πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» κάτι που για την ώρα δεν συμμερίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, που πιέζει για τουρκικές δεσμεύσεις στο εδαφικό και στην αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων, ώστε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να «περάσει» αυτή τη φορά.

Ο Κύπριος Πρόεδρος χαρακτήρισε την χθεσινή εικοσάλεπτη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αρκετά περιεκτική και δημιουργική και πρόσθεσε «την ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής απ’ όλους, να μην δημιουργηθούν καταστάσεις οι οποίες πιθανότατα, αντί να μας οδηγήσουν σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα, θα είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας, και αντί να επικεντρωθούμε στην ουσία και τις ανησυχίες, οδηγηθούμε σε διασκέψεις οι οποίες, ανώριμες ούσες, δεν θα αποδώσουν αυτά που θέλουμε να επιτύχουμε».

Ο Μουσταφά Ακιντζί πάντως δήλωσε ότι το θέμα της απόσυρσης του τουρκικού στρατού δεν έχει συζητηθεί, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα, το οποίο ωστόσο δεν προσδιόρισε.

Αναφερόμενος δε στους εποίκους το μόνο που επισήμανε είναι ότι στο πλαίσιο της Ομόσπονδης Κύπρου θα γίνουν πολίτες της ΕΕ.