19 Σεπτέμβριος 2016, 19:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2016, 18:51

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στη δίκη της Marfin

  • Ομόφωνα αθώοι οι κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της Marfin
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

«Ακούγαμε απ’ έξω “κάψτε τους”..21 άνθρωποι βγήκαμε ζωντανοί , τρεις άλλοι όμως όχι». Συγκλονίζουν οι καταθέσεις συναδέλφων των τριών υπαλλήλων –που έχασαν τη ζωή τους όταν η Μarfin στην οδό Σταδίου πυρπολήθηκε– σήμερα στο Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο, ενώπιον του οποίου εξετάζονται όσα έγιναν τον Μάιο του 2010, κατά τη διάρκεια ογκώδους συλλαλητηρίου κατά του πρώτου μνημονίου.

Η δίκη για τα γεγονότα στην τράπεζα, καθώς και τη βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ξεκίνησε σήμερα με 37 από τους περίπου 80 μάρτυρες να είναι απόντες.

Στο δικαστήριο ήταν παρόντες οι συγγενείς των τριών υπαλλήλων που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στην πυρπολημένη από μολότοφ τράπεζα. Στη δίκη έχουν δηλώσει από την αρχή παράσταση Πολιτικής Αγωγής, οι συγγενείς της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, ενώ σήμερα δήλωσαν παράσταση και οι οικείοι και των άλλων δύο νεκρών, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώντα Τσακαλή.

Με την έναρξη της διαδικασίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο κατηγορούμενοι, Θεόδωρος Σίψας που βαρύνεται με κατηγορίες που αφορούν τον εμπρησμό της τράπεζας και ο Παύλος Αντρέεβ που λογοδοτεί για την επίθεση στον Ιανό, αρνήθηκαν τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε έντονα όταν ανέβηκαν στο βήμα του μάρτυρα οι γονείς της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου. Ο πατέρας της, Ζαχαρίας Παπαθανασόπουλος, προσπάθησε μόνο να περιγράψει πώς πληροφορήθηκε την απώλεια της κόρης του και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάθεσή του. Στο δικαστήριο εξετάστηκαν επίσης περισσότεροι από 20 μάρτυρες, συνάδελφοι των τριών θυμάτων, αλλά και υπάλληλοι παρακείμενων εταιρειών.

Κανένας τους δεν αναγνώρισε στο πρόσωπο των κατηγορουμένων τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στο υποκατάστημα.

Συγκλονιστικές ήταν οι περιγραφές των υπαλλήλων της τράπεζας για όσα έζησαν. Αίσθηση προκάλεσε στο δικαστήριο μάρτυρας που ζήτησε να μην επεκταθεί περαιτέρω στα πραγματικά περιστατικά γιατί δεν ένιωθε ασφαλής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να επεκταθώ παραπάνω. Δεν νιώθω ασφάλεια. Υπήρχε ένας διάλογος τότε, με κάποια άτομα. Δεν έχω δει τα πρόσωπα αυτά σήμερα εδώ».

Οι μάρτυρες περιέγραψαν την επίθεση που δέχθηκε το υποκατάστημα της τράπεζας από τρία ή περισσότερα άτομα, τα οποία όπως κατέθεσαν «ήταν ευέλικτα και γρήγορα και δεν ήταν ιδιαίτερα εύσωμα». Κατέθεσαν πως, ενόσω ήταν στο μπαλκόνι προσπαθώντας να ξεφύγουν από τον καπνό και τις φλόγες, πολλοί από τους διαδηλωτές τους φώναζαν «να καείς, ρε», ενώ άλλοι τους έβριζαν ή τους μούτζωναν. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 14 Οκτωβρίου.