19 Σεπτέμβριος 2016, 19:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2016, 18:39

Ανεύρεση σκελετού στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο)

  • Ανεύρεση σκελετού στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων (φωτο)
    Ανεύρεση σκελετού κατά τη διάρκεια της έρευνας (φωτ.: yppo.gr)

Ολοκληρώθηκε (και) η δεύτερη ανασκαφική αποστολή για το 2016 στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, φέρνοντας στο φως νέα εντυπωσιακά ευρήματα. Ανάμεσά τους είναι ένα ανθρώπινο κρανία και οστά, στοιχείο που εντείνει τις ενδείξεις για υπαρξη ατόμου που είχε εγκλωβιστεί κατά τη βύθιση του πλοίου.

Από 28 Αυγούστου μέχρι 14 Σεπτεμβρίου, η επιστημονική ομάδα της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του αμερικάνικου Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, πραγματοποίησε τη δεύτερη ανασκαφική αποστολή.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν και ανελκύστηκαν, μεταξύ άλλων μικροαντικειμένων και κεραμικής, σκελετικά κατάλοιπα (κρανίο, μακρά και μικρότερα οστά) ατόμου που είχε εγκλωβιστεί στο ναυάγιο κατά τη βύθισή του. Πλέον, οι προγραμματιζόμενες ανθρωπολογικές και γενετικές (DNA) αναλύσεις αναμένεται να δώσουν στοιχεία για τον ίδιο τον νεκρό, δηλαδή το φύλο, την ηλικία θανάτου και γενικά την ανασύνθεση του τρόπου ζωής του.


(Φωτ.: yppo.gr)

Επίσης, βρέθηκαν οστά από τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά άτομα, που είχαν ήδη εντοπιστεί στο ναυάγιο κατά τις έρευνες των ετών 1900–1901 και 1976. Η θέση των οστών και η σχέση τους με τα άλλα ευρήματα πλησίον τους, φανερώνουν τη βίαιη ναυάγηση του πλοίου.


Μολύβδινη καταπειρατηρία (φωτ.: yppo.gr)

Σημαντικό εύρημα θεωρείται και μια μολύβδινη καταπειρατηρία, βάρους 50 κιλών. Πρόκειται για αντικείμενο σχήματος κολουροημισφαιρκού, που εμφανίζει κωδωνόσχημη τομή λόγω κοίλανσης στο εσωτερικό της βάσης του. Στην επίπεδη άνω όψη υπάρχουν δύο μικρές τετράγωνες εγκοπές για το στέλεχος ανάρτησής του.


Νέα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (φωτ.: yppo.gr)

Βάσει των χαρακτηριστικών του, το αντικείμενο ταυτίζεται με βολίδα για τη μέτρηση του βάθους του θαλασσίου βυθού και τον έλεγχο της φύσης του. Τη δειγματοληψία από το βυθό εξυπηρετούσε η κοίλανση στη βάση με τους ήλους από σίδερο ή χαλκό, που παγίδευαν λασπώδη άμμο, λίθους και ιζήματα, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη χρησιμότητα του αντικειμένου για την περίπτωση ελιγμών ή αγκυροβολίας.

Αυτό το ταπεινό εργαλείο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την ασφαλή ναυσιπλοΐα κατά την αρχαιότητα.

Οι παλαιότερες καταπειρατηρίες χρονολογούνται τουλάχιστον στον 6ο π.Χ. αιώνα. Στο ναυάγιο έχει βρεθεί μία ακόμα καταπειρατηρία κατά τις έρευνες των ετών 1900–1901. Με αφορμή τα αποτελέσματα της 2ης φάσης της υποβρύχιας έρευνας στα Αντικύθηρα για το έτος 2016, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων έχει να παρουσιάσει και την ολοκλήρωση των νέων εξειδικευμένων και υπερσύγχρονων εργαστηρίων της στην οδό Προπυλαίων, εργασίες που υλοποιήθηκαν χάριν στην ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.