18 Σεπτέμβριος 2016, 13:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2016, 13:22

Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

  • Σφοδρή επίθεση Τσίπρα σε Μητσοτάκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με μια επίθεση που παραπέμπει σε προεκλογική περίοδο απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη χθεσινή ομιλία του στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ειρωνευόμενος εμφανώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ευχαρίστησε θερμά για όσα είπε στην ομιλία του, επειδή «θύμισε την καταστροφική 5ετία».

«Είναι καλό να κάνει τέτοιες ομιλίες ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως το τετράπτυχό του είναι «περικοπές, απολύσεις, ξεπούλημα και απορρύθμιση».

Συνεχίζοντας κατά μέτωπο την επίθεση, ανέφερε ότι ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν θα δώσει υποσχέσεις και έκανε το αντίθετο. «Εξήγγειλε πράγματα που δεν γίνονται αλλά εξήγγειλε και πράγματα επικίνδυνα. Σκοπεύει να κόψει κάθε ρευστότητα στους μικρούς αγρότες» και αναφέρθηκε στην «εμμονή» του προέδρου της ΝΔ με την ΕΡΤ. Θέλει «να απολυθούν εργαζόμενοι, προς όφελος των καναλαρχών στους οποίους θα επιστρέψει τα 250 για να αλωνίζουν».

Αναφερόμενος στις τηλεοπτικές άδειες έστειλε μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες: «Συγκρουόμαστε με το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο που ξεζούμιζε την κοινωνία». Για τους νέους καναλάρχες είπε ότι: «Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο. Δεν θα επιτρέψουμε όμως στους δασκάλους της διαπλοκής να κουνάνε σε εμάς το δάχτυλο».


Μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση του οργάνου την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016
(φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαϊτας)

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το διαγωνισμό «μία από τις μεγαλύτερες τομές στη μεταπολίτευση» που «καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε», «κόντρα σε όλους και όλα, με γνώμονα την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο». Χαρακτήρισε μάλιστα τα 246 εκατ. ευρώ ως «ταφόπλακα των επιχειρηματιών διαπλοκής» και υποστήριξε ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τις άδειες θα πάει στην ελληνική κοινωνία. Πρόσθεσε ακόμη ότι ήδη η οικονομία δείχνει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης και υπογράμμισε πως δημικουργείται ένα κράτος με αναλογικό εκλογικό σύστημα, με αξιοκρατία, με παιδεία, καθώς κι ένα κοινωνικό κράτος με επαρκή χρηματοδότηση.

Αναφερόμενος στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι φέτος «παρά τα όσα λένε στα κανάλια τους» τα σχολεία άνοιξαν σε όλη την Ελλάδα με τους εκπαιδευτικούς και τα βιβλία στη θέση τους. Επόμενος στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι τα θέματα των νοσοκομείων μια και τα ζητήματα της καθημερινότητας κάνουν τη διαφορά.

Μιλώντας για το θέμα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς τόνισε ότι πρέπει να κλείσει η 2η αξιολόγηση, αν και είπε πως τα μέτρα λιτότητας δεν αποφέρουν αποτελέσματα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος, καθώς δήλωσε ότι η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ανάπτυξης. Αναφέρθηκε ακόμη στο προσφυγικό ζήτημα και τόνισε ότι η Ελλάδα έδειξε ανθρωπιά όταν άλλα κράτη έκλειναν τα σύνορα. Τέλος, ζήτησε –επειδή η μάχη δεν έχει τελειώσει όπως υπογράμμισε– έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό και μαζικό ώστε να μην γίνει παρένθεση αυτή η κυβέρνηση, όπως θέλουν «οι ολιγάρχες και το παλιό πολιτικό σύστημα».