18 Σεπτέμβριος 2016, 12:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2016, 11:44

Σε ποιες ΔΕΚO θα καταργηθεί η μονιμότητα

  • Από 1η Νοεμβρίου το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Αυτόματη κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται, θα επιφέρει η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Μεταξύ των αλλαγών στα εργασιακά (που μπαίνουν στην τελική ευθεία τον Οκτώβριο) προβλέπεται και η μετατροπή της σύμβασης των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και σε άλλους κρατικούς οργανισμούς που θα ιδιωτικοποιούνται, σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (από το κράτος στους ιδιώτες επενδυτές) θα επιφέρει αυτόματη κατάργηση της μονιμότητας.

Το μέσο θα είναι ο χαρακτηρισμός των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου χρόνου σε αορίστου.Σήμερα, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στα ΕΛΤΑ ή τον ΟΣΕ ή τη ΔΕΗ συνδέεται με καθεστώς μονιμότητας, δεν μπορεί να απολυθεί και ούτε καταργείται η θέση του. Η αλλαγή αυτή φέρεται ως «προαπαιτούμενο» για να έρθουν επενδυτές και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου σημαίνει ότι παύει να έχει τη μονιμότητα.

Από την κυβέρνηση πάντως τονίζουν ότι η όποια αλλαγή δεν θα φέρει απολύσεις και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ που θα ιδιωτικοποιούνται θα παραμένουν με το ίδιο εργασιακό καθεστώς ή θα μπορούν να μετατάσσονται σε φορείς του Δημοσίου στο πλαίσιο της κινητικότητας. Οι όποιες αλλαγές –ανέφεραν από το Μαξίμου– θα αφορούν μόνο νέους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν.