17 Σεπτέμβριος 2016, 14:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2016, 15:43

Κρίσιμες για την Μέρκελ εκλογές στο Βερολίνο την Κυριακή

  • Κρίσιμες για την Μέρκελ εκλογές στο Βερολίνο την Κυριακή
    O κυβερνητικός εταίρος Χορστ Ζέεχοφερ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ξεχωριστής υποψηφιότητας του CSU για την καγκελαρία (φωτ.: Der Spiegel / Facebook)

Η αναμέτρηση της Κυριακής στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Για το αποτέλεσμα αδημονεί όχι μόνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς αυτό θα κρίνει, λένε οι αναλυτές, το πολιτικό της μέλλον και θα καθορίσει την απόφασή της να είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία.

Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές για τους χριστιανοδημοκράτες (CDU) και την μετριοπαθή, ακραιφνώς φιλοευρωπαϊκή τους πτέρυγα που εκφράζεται από την Μέρκελ.

Το κόμμα της εμφανίζεται με ποσοστά της τάξης του 14% να δίνει μάχη για την τρίτη ή και την τέταρτη θέση, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται και το CDU φαίνεται ότι στο νήμα θα δώσει σκληρή μάχη με τους Πράσινους και την ακροδεξιά Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί η ταπεινωτική ήττα της καγκελαρίου στις τοπικές εκλογές του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, όπου και η εκλογική της περιφέρεια.

Και συντροφικά μαχαιρώματα
Την ίδια ώρα ο Χορστ Ζέεχοφερ πρόεδρος του χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CSU), κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, επανέρχεται με συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel στην κριτική κατά της καγκελαρίου για την πολιτική της στο προσφυγικό. Προχωρά μάλιστα ακόμα παραπέρα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ξεχωριστής υποψηφιότητας του CSU για την καγκελαρία στις εθνικές εκλογές του 2017.