17 Σεπτέμβριος 2016, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2016, 13:41

Μνήμες Θεσσαλονίκης στην 81η ΔΕΘ

  • Μνήμες Θεσσαλονίκης στην 81η ΔΕΘ

Μνήμες της Θεσσαλονίκης ανασύρει από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας ο ιστορικός-ερευνητής, συλλέκτης και πρόεδρος του Ιστορικού και Συλλεκτικού Αρχείου Θεσσαλονίκης Μάνος Μαλαμίδης, μέσα από το υλικό που παρουσιάζει στο περίπτερο 15, που φιλοξενείται στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

«Το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ανεξαρτήτου ηλικίας, για το υλικό που παρουσιάζεται είναι έντονο, λόγω της δίψας του κόσμου να μάθει καλύτερα την Ιστορία», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πυρήνας της συλλογής του Μάνου Μαλαμίδη είναι η ιστορία της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο μερίδιο καταλαμβάνει σ΄αυτή η περίοδος της Κατοχής.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει, μεταξύ άλλων, την εφημερίδα Ελευθερία, που αναγγέλλει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, αλλά και πολλά αντικείμενα από την ίδια περίοδο.

Σε μία άλλη θεματική ενότητα, αυτή της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, οι επισκέπτες μαθαίνουν πληροφορίες για την ιστορία της έκθεσης, βλέπουν φωτογραφίες από την πρώτη διοργάνωση (1926), βραβεία που μοιάζουν με μεγάλα παράσημα, όπως λέει ο Μάνος Μαλαμίδης. «Στα ντοσιέ της έκθεσης υπάρχουν δελτία εισόδου εκθετών, φωτογραφίες που αντικατοπτρίζουν μία περίοδο 90 ετών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Υπενθυμίζει ακόμη ότι η Διεθνής Έκθεση λειτούργησε για πρώτη φορά στο Πεδίον του Άρεως (απέναντι από το Γ' Σώμα Στρατού). «Προσπαθούμε να απλώσουμε την Ιστορία στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, υπάρχουν διάφορες δράσεις» επισημαίνει ο Μάνος Μαλαμίδης, που δίνει τον δικό του αγώνα για τη διάχυση της πλούσιας ιστορίας της Θεσσαλονίκης, που υπήρξε ανέκαθεν πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι.