17 Σεπτέμβριος 2016, 10:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2016, 10:14

Αναβλήθηκε το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία

  • Αναβλήθηκε το έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Συρία
    Παρά την εκεχειρία η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει μετ΄ εμποδίων, ειδικά στο πολύπαθο Χαλέπι, γεγονός που απειλεί να τινάξει τη συμφωνία για τη Συρία στον αέρα (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov)

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναμενόταν να συγκληθεί εκτάκτως το απόγευμα της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου, με στόχο να εξετάσει πιθανή στήριξη στην συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την εκεχειρία στη Συρία αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.

Η αποστολή της Νέας Ζηλανδίας, που προεδρεύει αυτό το διάστημα του Συμβουλίου ανακοίνωσε ότι η αναβολή έγινε μετά από αίτημα της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.

Η Ρωσία ανέφερε πως η υποστήριξη του Συμβουλίου στην εκεχειρία, έμοιαζε απίθανη, καθώς οι ΗΠΑ δεν επιθυμούσαν να κοινοποιήσουν στα 15 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου έγγραφα που αναφέρονται λεπτομερώς στη συμφωνία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν και η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουελ αναμενόταν να προχωρήσουν σε ενημέρωση του Συμβουλίου, κεκλεισμένων των θυρών. Ο Βιτάλι Τσούρκιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειψη ενότητας εντός της αμερικανικής κυβέρνησης για τη συμφωνία.

Ανησυχία Ομπάμα
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη ανησυχία του ότι η συριακή κυβέρνηση συνεχίζει να εμποδίζει την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά την μείωση των βίαιων συγκρούσεων στην χώρα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος,

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε πως οι ΗΠΑ δεν θα συνεργαστούν σε στρατιωτικό επίπεδο με τη Ρωσία στη Συρία, όσο η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν επιτρέπει στους κατοίκους των πόλεων που βρίσκονται υπό πολιορκία να παραλάβουν ανθρωπιστική βοήθεια,

Η κύρια διαμάχη για την εκεχειρία μέχρι στιγμής αφορά την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι, με τα Ηνωμένη Έθνη να κατηγορούν την συριακή κυβέρνηση ότι θέτει εμπόδια στην διανομή. Το γεγονός καθιστά εξαιρετικά επισφαλή την εκεχειρία που συμφώνησαν ΗΠΑ και Ρωσία, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.