17 Σεπτέμβριος 2016, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2016, 09:11

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι 27 στην Μπρατισλάβα

  •  Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι 27 στην Μπρατισλάβα
    H «οικογενειακή» φωτογραφία των 27 με φόντο το κάστρο της σλοβακικής πρωτεύουσας, αλλά με αβέβαιο όραμα για το μέλλον (φωτ.: EPA / Yves Herman)

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Μπρατισλάβα όπου συνεδρίασαν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς, όπως είπε, ένα πρώτο βήμα έστω και μικρό έγινε. Και αυτό παρ΄ ότι δεν είδε να γίνεται πράξη το «ρήγμα» που θα επιθυμούσε στο γερμανικό δόγμα της σκληρής λιτότητας.

Οι 27 συμφωνούν ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά διαφωνούν στα μέτρα που πρέπει να πάρουν.

Με αναφορά στην πρόσφατη ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εμφανίσει μια εξωραϊσμένη εικόνα για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης η οποία όμως δεν είναι ξεκάθαρη αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα της Συνόδου στο επιβλητικό κάστρο της σλοβακικής πρωτεύουσας.

O πρωθυπουργός πάντως εξασφάλισε από την πλευρά της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ  τη στήριξη της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού.

Η Μέρκελ όμως, επέμεινε στην πιστή εφαρμογή του προγράμματος χωρίς να θέλει να ακούσει το παραμικρό για χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.

«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους ηγέτες της ΕΕ έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, η οποία θα γίνει υπαρξιακή κρίση, πως αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους αμέσως μετά το πέρας των εργασιών, προσθέτοντας ότι μετά από χρόνια μπήκε η κοινωνική ατζέντα στη συζήτηση των 27.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, παραμένουν οι διαφορές και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, έστω και έτσι μπαίνει στο τραπέζι μία νέα ατζέντα. Ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο κάλεσε την Ευρώπη «να σταματήσει να υπνοβατεί» διαμηνύοντας ότι η ΕΕ χρειάζεται ένα νέο όραμα για ανάπτυξη, ενίσχυση της απασχόλησης και ευημερία για όλους τους Ευρωπαίους.


«Τα λένε» Τσίπρας και Μέρκελ λίγο μετά την «οικογενειακή» φωτογραφία στην Μπρατισλάβα (φωτ.: Filip Singer)

Από τα παραλειπόμενα της Συνόδου
Πριν την έναρξη της συνόδου Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ βάδισαν δίπλα-δίπλα προς το ποταμόπλοιο με το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν τη μίνι κρουαζιέρα στα νερά του Δούναβη. Αργότερα και κατά τη διάρκεια διαλείμματος της Συνόδου, η Γερμανίδα καγκελάριος με ευχάριστη διάθεση πλησίασε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και είχε μαζί τους χαλαρή συζήτηση για τις… ομορφιές του ευρωπαϊκού Νότου τους καλοκαιρινούς μήνες και στις διακοπές.

Η καγκελάριος τούς είπε μάλιστα αστειευόμενη ότι ίσως η Γερμανία πρέπει να γίνει μέλος της ευρωμεσογειακής ομάδας, με τον Αντόνιο Κόστα να της απαντά ότι στην επόμενο σύνοδο στη Λισαβόνα θα την προσκαλέσουν.