17 Σεπτέμβριος 2016, 00:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτέμβριος 2016, 13:43

Η ψυχή του Πόντου στη γιορτή του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην 81η ΔΕΘ (φωτο)

  • Η ψυχή του Πόντου στη γιορτή του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην 81η ΔΕΘ (φωτο)
    Το Μουσικό Εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» έκλεψε την παράσταση στη γιορτή του Απόλλωνα στη ΔΕΘ
  • Η ψυχή του Πόντου στη γιορτή του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην 81η ΔΕΘ (φωτο)
    Ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο Σάββας Καλεντερίδης εκ της διοίκησης του Απόλλωνα και ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης
  • Η ψυχή του Πόντου στη γιορτή του Απόλλωνα Καλαμαριάς στην 81η ΔΕΘ (φωτο)
    Οι παίκτες της ομάδας του Απόλλωνα πλαισιώνουν τον προπονητή τους Δημήτρη Καλαϊτζίδη και τον Σάββα Καλεντερίδη

Ήταν μια λιτή αλλά γεμάτη συναίσθημα εκδήλωση αυτή που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Καλαμαριάς Απόλλων για τη συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για πρώτη φορά στην ιστορία του και μάλιστα με δικό του περίπτερο.

Αφορμή για την εκδήλωση η συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυσή του, αλλά και τις σημαντικές αλλαγές στη διοίκησή του.

Ήταν μια γιορτή στην οποία μικροί λυράρηδες συγκίνησαν με τους ήχους της κεμετζέ και τη μελωδική φωνή τους, λιλιπούτειοι χορευτές έδωσαν το δικό τους τόνο ενώ αρκετός κόσμος σιγοτραγούδησε παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια. 

Ήταν μια γιορτή εμποτισμένη με την ποντιακή ψυχή, η οποία σε κάθε ευκαιρία, με κέφι, ζωντάνια και συναίσθημα προσπαθεί να κάνει όλο τον κόσμο κοινωνό των εθίμων και των παραδόσεών που έφεραν ο πρόσφυγες από την αλησμόνητη πατρίδα.

Αρκετή ώρα πριν ξεκινήσει η εκδήλωση στο περίπτερο του Απόλλωνα στην 81η ΔΕΘ, που ήταν στολισμένο με σημαίες του Πόντου και ελληνικές και βέβαια με τα χρώματα και το έμβλημα του συλλόγου, προσέρχονταν άτομα κάθε ηλικίας για να ζητήσουν πληροφορίες για τον Απόλλωνα και να καλοδεχτούν τα αναμνηστικά και δώρα που προσέφεραν όμορφες και χαμογελαστές κοπέλες, στην πλειοψηφία τους νυν και πρώην αθλήτριες του συλλόγου.

Η γιορτή ξεκίνησε με τα μέλη –πολύ νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία– του Μουσικού Εργαστηρίου του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου», τα οποία υπό την καθοδήγηση τoυ δασκάλου τους Γιώργου Πουλαντσακλή έπαιξαν και συγκίνησαν τον κόσμο με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι μικροί χορευτές της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, υπό τους ήχους της λύρας του Χαράλαμπου Τσολακίδη και του νταουλιού του Θόδωρου Μουρατίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β' Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο υποδιοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, υποστράτηγος Γρηγόρης Γρηγοριάδης και εκ μέρους της διοίκησης του Απόλλωνα οι Σάββας Καλεντερίδης και Αλέξανδρος Νεράτζης.

Πλατιά χαμόγελα σκόρπισε η παρουσία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα, με τον προπονητή της Δημήτρη Καλαϊτζίδη, και της ομάδας μπάσκετ των πανκορασίδων. 

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία παλαίμαχων αθλητών του Απόλλωνα, όπως του ποδοσφαιριστή Γιώργου Νιφαδόπουλου, ο οποίος έχει στο ιστορικό του πολλές συμμετοχές και πολλά γκολ την περίοδο 1956-1968.

Κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Φωτογραφίες: Φίλιππος Φασούλας

Gallery