17 Σεπτέμβριος 2016, 21:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτέμβριος 2016, 20:33

Με τον Πόντο στην καρδιά, ο Απόλλων στην 81η ΔΕΘ

  • Με τον Πόντο στην καρδιά, ο Απόλλων στην 81η ΔΕΘ
    (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Το δικό του περίπτερο στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του, έχει η ομάδα που εκφράζει τις αξίες, την ιστορία και τα ήθη του ποντιακού ελληνισμού, ο Μορφωτικός-Γυμναστικός Σύλλογος Καλαμαριάς Απόλλων. Η συμμετοχή της ομάδας στην 81η ΔΕΘ και η προβολή της μέσα από αυτήν εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το φετινό επετειακό.

Ο Απόλλων συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια ζωής και κάνει μια νέα αρχή με την είσοδο, στη διοίκησή του, ανθρώπων που έχουν τη δυνατότητα να τον οδηγήσουν ψηλά. 

«Το περίπτερό μας στην έκθεση, εκτός από προβολή της ομάδας, δείχνει  ότι ο Απόλλων είναι εδώ, είναι ζωντανός, και τη φετινή χρονιά θα είναι περισσότερο δυνατός. Μπήκαν πλέον στη διοίκηση της ομάδας άτομα που μπορούν να οδηγήσουν τον Απόλλωνα ψηλά, και αυτό σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Σηματοδοτεί ότι μπήκαμε σε μια νέα εποχή» λέει στο pontos-news.gr ο Αλέξανδρος Νεράντζης, πρόεδρος του ερασιτέχνη Απόλλωνα. «Έχουμε στη διοίκηση τον Άλεξ Κάλας και τον Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος είναι ο τελευταίος εθνικός ήρωας και πασίγνωστος σε όλους τους Ποντίους απανταχού της γης. Όταν πρωτοστατούν τέτοια άτομα, δεν μπορείς παρά να κάνεις λόγο για μια νέα αρχή».


Ο Σάββας Καλεντερίδης παρών στον αγιασμό της ομάδας

Άνθρωποι κάθε ηλικίας περνούν καθημερινά από το περίπτερο του Απόλλωνα στην έκθεση... Πανηγυρίζουν, ή απλώς ζητούν διάφορες πληροφορίες για την ομάδα. Φεύγοντας παίρνουν δώρο αναπτήρες, μπλουζάκια και άλλα προϊόντα με το έμβλημα του Απόλλωνα.

Για τους φίλους αλλά και για τις Αρχές της Θεσσαλονίκης και της Καλαμαριάς, οι Απολλωνιστές οργάνωσαν και μια μικρή γιορτή το βράδυ της Παρασκευής, όπου φυσικά ο Πόντος είχε την τιμητική του.

Στόχος η επιστροφή στην Α΄  Εθνική
Απώτερος στόχος του Απόλλωνα είναι βέβαια να επιστρέψει η ομάδα στη θέση όπου ανήκει, στα μεγάλα σαλόνια, στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ωστόσο, πλέον όλοι στην ομάδα λειτουργούν μεθοδικά και κοιτούν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους βήμα-βήμα.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

«Ο Απόλλων δεν ανήκει στην κατηγορία που βρίσκεται σήμερα. Έχουμε έναν πάρα πολύ καλό και έμπειρο προπονητή, τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη, και πολύ καλή ομάδα. Πιστεύουμε ότι η ομάδα θα βγει φέτος πρώτη και θα ανέβει στην επόμενη κατηγορία. Στόχος, βέβαια, είναι η επιστροφή στην Α΄  Εθνική, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα», μας λέει ο Αλέξανδρος Νεράντζης.

«Απόλλων Πόντου»
Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τη μετονομασία της ομάδας σε «Απόλλων Πόντου», ώστε να φανούν ξεκάθαρα οι ρίζες της, να συσπειρωθούν οι Πόντιοι γύρω από αυτήν και να ξεφύγει ο Απόλλων από τα στενά όρια της Καλαμαριάς, με την οποία έχει ταυτιστεί.

Όπως λέει ο Αλέξανδρος Νεράντζης, η μετονομασία σε «Απόλλων Πόντου» αναμφισβήτητα θα προκαλέσει συσπείρωση των Ποντίων γύρω από την ομάδα, αλλά αυτήν τη στιγμή είναι νωρίς για οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

«Πρέπει πρώτα η ομάδα να ανέβει κατηγορία, να γίνει ΠΑΕ, και μετά να ανοίξει η συζήτηση και να αποφασίσουμε το πώς θέλουμε να λέγεται. Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και θα το δούμε εν καιρώ.

»Πιστεύω ότι το όνομα “Απόλλων Πόντου” θα συσπειρώσει, αλλά για να προσελκυστεί ο κόσμος –και κυρίως οι Πόντιοι– πρέπει να γίνουν διάφορες κινήσεις. Με τη διοίκηση που έχουμε σήμερα, μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Η μετονομασία της ομάδας σε «Απόλλων Πόντου» αποτελεί κι έναν από τους βασικούς στόχους της κίνησης που έχει δημιουργηθεί από φιλάθλους της ομάδας, του Ομίλου Φίλων Απόλλωνα Πόντου.

Ο πρόεδρός του, Μιχάλης Φωτιάδης, μας μιλά για το όραμα: «Οργανωνόμαστε και θα πραγματοποιήσουμε ομιλίες και εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, για να καταλάβουν όλοι οι Πόντιοι ότι ο Απόλλων είναι ένας κρίκος στην ποντιακή μας αλυσίδα, και ότι όπως αγαπάμε τα ήθη, τα έθιμα και τα τραγούδια μας, έτσι πρέπει να αγαπάμε και την ομάδα. Ο Απόλλων είναι κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων.


Ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα Στάθης Βασιλειάδης με την επετειακή φανέλα

»Βασικός μας στόχος είναι η μετονομασία της ομάδας σε “Απόλλων Πόντου”, αλλά και να εξηγήσουμε για ποιο λόγο κάποιος Πόντιος πρέπει να είναι Απόλλων», λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Απόλλωνα Πόντου, Μιχάλης Φωτιάδης.  

Ρωμανός Κοντογιαννίδης