18 Σεπτέμβριος 2016, 19:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτέμβριος 2016, 19:03

Χορηγός 2.200 ετών στις Αιγές της Αιολικής Γης

  • Χορηγός 2.200 ετών στις Αιγές της Αιολικής Γης
    Η ελληνική επιγραφή στο άγαλμα που δείχνει τον γλύπτη

Οι Αιγές, μια από τις πόλεις της Αιολικής Δωδεκαπόλεως, βρίσκεται στην περιοχή του σημερινού νομού Μαγνησίας και ήταν γνωστή στην αρχαιότητα για το σημαντικό ιερό του Απόλλωνα. Στο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών διεξάγονται ανασκαφικές εργασίες, υπό την ευθύνη του καθηγητή Γιουσούφ Σεζκίν, του Πανεπιστημίου Τζελάλ Μπαγιάρ της Μαγνησίας. Σε αυτές, που θεωρούνται από τις πιο ενδιαφέρουσες και σημαντικές της δυτικής Μικράς Ασίας, συμμετέχουν κατά καιρούς και αρχαιολόγοι από πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Πρόσφατα ανακαλύφθηκε ένα μαρμάρινο άγαλμα με βάση έξι μέτρων, το οποίο φέρει επιγραφή, στα ελληνικά φυσικά, όπου αναφέρεται ο κατασκευαστής από την Πέργαμο με τους ξακουστούς καλλιτέχνες: ΜΕΝΕΣΤΡΑΤΟΣ ΙΠΠΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΗΝΟΣ ΕΠΟΙΟΙ.

Το άγαλμα ανήκει σε μέλος οικογένειας η οποία χρηματοδότησε την κατασκευή του κτηρίου της Βουλής των Αιγών και η πόλη τίμησε τα έξι μέλη αυτής της οικογένειας, στήνοντας στο χώρο ένα άγαλμα για κάθε μέλος.

Οι ανασκαφές σε αυτήν την σημαντική πόλη της Αιολίδας ξεκίνησαν το 2004 και συνεχίζονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί τάφοι και ευρήματα που φθάνουν μέχρι τον 8ο π.Χ. αιώνα, ενώ η ιστορία των Αιγών ανάγεται στον 11ο αιώνα π.Χ.