24 Σεπτέμβριος 2016, 10:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτέμβριος 2016, 16:57

Την Κυριακή, στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης, η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη

  • Την Κυριακή, στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης, η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη
    Στιγμιότυπα από τη χειροτονία του μητροπολίτη Σμύρνης (φωτ.: Νίκος Μαγγίνας / amen.gr)

Ο Άγιος Βουκόλος στη Σμύρνη, η μοναδική ρωμαίικη εκκλησία που επέζησε της Καταστροφής του 1922 θα «ζωντανέψει» και πάλι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, για να φιλοξενήσει την ιστορική για τον ελληνισμό και την Ορθοδοξία ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου Σαμαρά, που θα γίνει στη διάρκεια του Εσπερινού.

Η τελετή θα γίνει παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ιεραρχών από την Κωνσταντινούπολη και την Ελλάδα, καθώς και πλήθους εκπροσώπων συλλόγων Μικρασιατών.

Της τελετής ενθρόνισης προηγήθηκε η χειροτονία του μητροπολίτη Σμύρνης στις 11 Σεπτεμβρίου στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα.


Στιγμιότυπα από τη χειροτονία του μητροπολίτη Σμύρνης (φωτ.: Νίκος Μαγγίνας / amen.gr)

Η ιστορική απόφαση της εκλογής του νέου μητροπολίτη Σμύρνης ελήφθη, στις 29 Αυγούστου, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, 94 χρόνια μετά από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εκτέλεση του εθνοϊερομάρτυρα μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, μετά από εισήγηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ποιος είναι ο νέος μητροπολίτης Σμύρνης
Ο 44χρονος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Σαμαράς είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλολογίας (ειδικότητας Κλασικής Φιλολογίας) της Φιλοσοφικής Σχολής και του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και χειροτονήθηκε διάκονος το 1995.


Άγιος Βουκόλος Σμύρνης, ο ναός που θα τελεστεί η ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη 

Την επόμενη χρονιά χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Σεβαστείας Δημήτριο και διατέλεσε διάκονος για επτά χρόνια στην ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας ως προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναούσης και υπεύθυνος διαφόρων τομέων της διακονίας αυτής της μητροπόλεως.

Το 2002 προσελήφθη στην αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 2005 διορίστηκε υπογραμματέας και το 2011 αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Το «παρών» της ΑΕΚ στην ενθρόνιση
Στην ιστορική ενθρόνιση του μητροπολίτη Σμύρνης θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ Βαγγέλης Ασλανίδης, ως εκπρόσωπος της ποδοσφαιρικής ομάδας και της ερασιτεχνικής.