16 Σεπτέμβριος 2016, 10:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2016, 11:52

Πολιτικές αναταράξεις από την έφοδο στην εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα

  • Πολιτικές αναταράξεις από την έφοδο στην εταιρεία της συζύγου Στουρνάρα
    Τσίπρας και Στουρνάρας φέρονται να επικοινώνησαν χθες για το θέμα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Σαΐτας)

Πολύ ψηλά στην επικαιρότητα παραμένει το θέμα της έρευνας των εισαγγελικών αρχών στο γραφείο της εταιρείας της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, με μέρος του Τύπου να θέτει ερωτήματα ως προς την επιλογή του χρόνου και τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για «εξωθεσμική πίεση προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προσβάλλοντας βάναυσα την ανεξαρτησία του θεσμού».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γιάννης Στουρνάρας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό χθες, λίγη ώρα μετά την έφοδο, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ο Γ. Στουρνάρας φέρεται να χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την έρευνα, διαμαρτυρήθηκε όμως για το γεγονός ότι οι υπάλληλοι δίωξης του οικονομικού εγκλήματος δεν έδειξαν ταυτότητες. Σύμφωνα με το Μαξίμου, οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι πρόκειται για έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην οποία έχουν εμπιστοσύνη. Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Ωστόσο, η έφοδος έγινε λίγες ώρες πριν δημοσιοποιηθεί η απόφαση της ΤτΕ με την οποία απορρίφθηκε η πρόταση για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής, ενώ δόθηκε και εντολή απαγόρευσης χορήγησης νέων δανείων.


Η σύζυγος του Γ. Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου

Η σύζυγος του Γ. Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας MINDWORKBUSINESSSOLUTIONS, σε ανακοίνωσή της λέει ξεκάθαρα ότι ο άντρας της είναι ο στόχος και η ίδια δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Διευκρινίζει ότι ο έλεγχος έγινε στην έδρα της εταιρείας της και όχι «δήθεν» στην οικία του ζεύγους.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΝΔ, που κάνοντας λόγο για «αυταρχισμό της κυβέρνησης», δηλώνει ότι περιβάλλει τον Γ. Στουρνάρα με την εμπιστοσύνη της και, μεταξύ άλλων, καλεί τις εισαγγελικές αρχές «να δείξουν τον ίδιο ζήλο που έδειξαν στην περίπτωση της συζύγου του κ. Στουρνάρα και να διερευνήσουν επιτέλους και τις καταγγελίες του κ. Καμμένου περί πιέσεων με μαύρα λεφτά για να πάρει ο κουμπάρος του νεοκαναλαράρχης κ. Καλογρίτσας την πολυπόθητη τηλεοπτική άδεια».

Κύκλοι της κυβέρνησης κάνουν λόγο για «απαράδεκτη, για μια ακόμη φορά, παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας στη Δικαιοσύνη και στο έργο της Τράπεζας της Ελλάδος που οφείλει να ενεργεί έξω από σκοπιμότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν είναι πολιτικό πρόσωπο, έχει θεσμικό ρόλο πολιτικής ουδετερότητας». Το Μαξίμου λέει ότι η ΝΔ ενεργεί ως συνήγορος του Στουρνάρα και της συνιστά ψυχραιμία. Ξεκαθαρίζει, τέλος, ότι το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ θα διερευνηθεί σε βάθος γιατί  «η Δικαιοσύνη στη χώρα μας ανασαίνει.»