15 Σεπτέμβριος 2016, 23:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2016, 23:58

Συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα προανήγγειλε ο Ακιντζί

  • Συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα προανήγγειλε ο Ακιντζί

Συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αλέξη Τσίπρα για το Κυπριακό προανήγγειλε ο ηγέτης των Κατεχομένων Μουσταφά Ακιντζί. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έκανε γνωστό ότι θα παραδώσει στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν αναλυτικό έγγραφο με τις ασύμβατες μέχρι σήμερα θέσεις της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς στα διάφορα κεφάλαια, στην κοινή συνάντηση τους με τον Μουσταφά Ακιντζί. Έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε ότι «πρώτη φορά επιτυγχάνεται η διασφάλιση των βασικών ελευθεριών, ενώ και στο θέμα του πρωτογενούς δικαίου, υπήρξε μία διαφορετική προσέγγιση από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σημείωσε επίσης ότι έχουν ξεκαθαρίσει τα ζητήματα της ιθαγένειας, της κυριαρχίας και της διεθνούς προσωπικότητας. 

Επισήμανε ωστόσο ότι δεν έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις στον τομέα του εδαφικού, αποκαλύπτοντας ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι πως πρέπει να γίνουν ελάχιστες εδαφικές αναπροσαρμογές.

Από τη μεριά του ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι «οδηγούμαστε σε πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό», προσθέτοντας ότι μαζί με τον Αναστασιάδη εργάζονται για «ναι» στα δημοψηφίσματα και δεν επιδιώκουν ένα «blame game», ένα παιχνίδι δηλαδή επίρριψης ευθυνών.