15 Σεπτέμβριος 2016, 21:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2016, 21:31

Με διαβήτη συνδέεται ο παρατεταμένος μεσημεριανός ύπνος

  • Με διαβήτη συνδέεται ο παρατεταμένος μεσημεριανός ύπνος
    (Φωτ.: EPA / Antonio Bat)

Ο συχνός μεσημεριανός υπνάκος για πάνω από μία ώρα τη μέρα, μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα, μεγάλη ιαπωνική επιστημονική έρευνα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον ύπνο που δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά.

Ένας καθημερινός ύπνος για πάνω από 60 λεπτά συνδέεται με κατά 45% αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, σε σχέση με όσους δεν ξεκουράζονται καθόλου το μεσημέρι, διαπιστώνει η έρευνα.

Αν ο ύπνος του μεσημεριού ξεπερνά τις δύο ώρες τη μέρα, ο κίνδυνος αυξάνεται περαιτέρω. Όσοι όμως κοιμούνται λιγότερο από 40 λεπτά, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Οι επιστήμονες, πάντως, διευκρίνισαν ότι αν και υπάρχει σαφής συσχέτιση παρατεταμένου ύπνου και διαβήτη, προς το παρόν δεν υπάρχει απόδειξη πως είναι η ίδια η σιέστα που προκαλεί ή επιδεινώνει το διαβήτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Γιαμάντα Ταμαχίντε του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, στο Μόναχο, αξιολόγησαν (έκαναν μετα-ανάλυση) 21 μελέτες παρατήρησης, που αφορούσαν συνολικά πάνω από 300.000 ανθρώπους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβήτης σχετίζεται με διαταραχές του ύπνου γενικότερα. Άλλες έρευνες έχουν επίσης συμπεράνει ότι ο μεσημεριανός υπνάκος είναι πιο ωφέλιμος όταν είναι σύντομος, έως 30 λεπτά.