14 Σεπτέμβριος 2016, 23:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2016, 23:33

Παράταση της εκεχειρίας στην Συρία

  • Παράταση της εκεχειρίας στην Συρία
    O Μαρκ Τόνερ (φωτ.: ΕΡΑ / State Department)

Σε συμφωνία για την παράταση 48 ωρών της παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία κατέληξαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να επιτραπεί μεγαλύτερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ.

«Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που πραγματοποίησαν σήμερα, συζήτησαν και συμφώνησαν για τη χρονική επέκταση της εκεχειρίας για επιπλέον 48 ώρες, με το στόχο να διαρκέσει για επτά μέρες και τότε θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η εγκαθίδρυση ενός κοινού κέντρου υλοποίησης» τόνισε μεταξύ άλλων.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι η συμφωνία εκεχειρίας (που ξεκίνησε να ισχύει από την Δευτέρα το βράδυ) τηρείται και πως οι βίαιες συγκρούσεις έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι ΗΠΑ έχουν παρατηρήσει παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και από τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Παράλληλα, σήμερα, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κάλεσε ΗΠΑ και Ρωσία να ασκήσουν την επιρροή τους προς τις ένοπλες οργανώσεις στην Συρία και τη συριακή κυβέρνηση αντίστοιχα για να διατηρήσουν την εκεχειρία.