15 Σεπτεμβρίου 2016, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτεμβρίου 2016, 09:11

Τρίτη στην ευρωζώνη σε κρατικές δαπάνες η Ελλάδα

  • Τρίτη στην ευρωζώνη σε κρατικές δαπάνες η Ελλάδα

Χάλκινο μετάλλιο στις δαπάνες κατέκτησε πέρσι το ελληνικό Δημόσιο σε επίπεδο ευρωζώνης, όπως προκύπτει από έκθεση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup. Οι δαπάνες το 2015 διαμορφώθηκαν περί το 55% του ΑΕΠ σύμφωνα με την έκθεση (άρα, περίπου 101,75 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας μόνο τα αντίστοιχα νούμερα της Φινλανδίας (κατετάγη πρώτη με ποσοστό περίπου 59%) και της Γαλλίας (πήρε το... ασημένιο με ποσοστό περίπου 58%).

Στην Ελλάδα, πάντως, επιβάλλονται διαρκώς νέοι φόροι και χαράτσια. Η κυβέρνηση αύξησε τη μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου κατά 1,5%!

Στην πρώτη εξάδα των χωρών της Ευρωζώνης που δαπανούν περισσότερα για το Δημόσιο, ακολουθούν μετά την Ελλάδα το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία. Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες δαπάνες έχουν η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Κύπρος. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι να περιορίσει έως 10% τις κρατικές δαπάνες στα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού φέτος, στο πλαίσιο της πιλοτικής επισκόπησης δαπανών, για την οποία στόχος είναι, από το 2017, να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία.