15 Σεπτέμβριος 2016, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Σεπτέμβριος 2016, 09:11

Τρίτη στην ευρωζώνη σε κρατικές δαπάνες η Ελλάδα

  • Επιστρέφουν οι θεσμοί για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο

Χάλκινο μετάλλιο στις δαπάνες κατέκτησε πέρσι το ελληνικό Δημόσιο σε επίπεδο ευρωζώνης, όπως προκύπτει από έκθεση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup. Οι δαπάνες το 2015 διαμορφώθηκαν περί το 55% του ΑΕΠ σύμφωνα με την έκθεση (άρα, περίπου 101,75 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας μόνο τα αντίστοιχα νούμερα της Φινλανδίας (κατετάγη πρώτη με ποσοστό περίπου 59%) και της Γαλλίας (πήρε το... ασημένιο με ποσοστό περίπου 58%).

Στην Ελλάδα, πάντως, επιβάλλονται διαρκώς νέοι φόροι και χαράτσια. Η κυβέρνηση αύξησε τη μέση μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου κατά 1,5%!

Στην πρώτη εξάδα των χωρών της Ευρωζώνης που δαπανούν περισσότερα για το Δημόσιο, ακολουθούν μετά την Ελλάδα το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία. Στον αντίποδα, τις χαμηλότερες δαπάνες έχουν η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Κύπρος. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση είναι να περιορίσει έως 10% τις κρατικές δαπάνες στα υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Πολιτισμού φέτος, στο πλαίσιο της πιλοτικής επισκόπησης δαπανών, για την οποία στόχος είναι, από το 2017, να επεκταθεί σε όλα τα υπουργεία.