14 Σεπτέμβριος 2016, 23:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2016, 22:28

Βαριά ατζέντα στις συναντήσεις της Πέμπτης με τους θεσμούς

  • Την Τρίτη στην Αθήνα οι θεσμοί – Τα νέα μέτρα που συζητούνται
    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παλαιότερη συνάντηση με κλιμάκια των θεσμών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Βαρύ είναι το πρόγραμμα των συναντήσεων της ελληνικής πλευράς με τους εκπροσώπους των θεσμών την Πέμπτη (15/9) και τα σύννεφα ήδη έχουν γίνει γκρίζα από τις απανωτές πιέσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο σε μια σειρά ζητημάτων. Οι συναντήσεις ξεκινούν στις 10 το πρωί. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργος Χουλιαράκης θα θέσουν επί τάπητος τα δημοσιονομικά εν όψει της κατάρτισης του σχεδίου προϋπολογισμού.

Στις 12 είναι προγραμματισμένη ωριαία συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το Συνταξιοδοτικό. Από τις 2 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν συναντήσεις με Τσακαλώτο-Σταθάκη, την ΤτΕ, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο τα χρηματοπιστωτικά. Για τις 18:30 έχει οριστεί ωριαία συνάντηση για θέματα Δικαιοσύνης με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Σημείωσε επιπλέον ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει την τρύπα που θα προκύψει στο ταμείο λόγω του πλαφόν 10% το οποίο σχεδιάζει να επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας στις αναδρομικές κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις τον Οκτώβρη με τα αποθεματικά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Αυτό ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης στα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών, εξηγώντας παράλληλα πως το πλαφόν αυτό θα επιβληθεί επί του συνόλου των ακαθάριστων αποδοχών κάποιου συνταξιούχου του οποίου έχει κοπεί η επικουρική σύνταξη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2016, με βάση τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού.