14 Σεπτέμβριος 2016, 21:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2016, 21:10

Αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων στα χρόνια των μνημονίων

  • Ποιοι δικαιούνται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Η χρήση ψυχιατρικών και άλλων φαρμάκων, καθώς και η χρήση παράνομων ουσιών αυξήθηκε δραματικά στην Αθήνα στα χρόνια της κρίσης, όπως αποκαλύπτουν μετρήσεις στα αστικά λύματα της πρωτεύουσας. Η μελέτη «δίνει μια εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το τι συμβαίνει στην κοινωνία» λέει στο περιοδικό Chemical & Engineering News ο χημικός του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Θωμαΐδης, επικεφαλής της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα νερού από τις εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού της πρωτεύουσας από το 2010 έως το 2014.

Τα πρώτα δείγματα συλλέχθηκαν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και ακολούθησαν μετρήσεις που συλλέχθηκαν σε διάστημα μιας εβδομάδας, την ίδια ώρα και την ίδια εποχή κάθε έτους. Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι σε μια τετραετία η χρήση αντιψυχωτικών αυξήθηκε κατά 35 φορές, των αγχολυτικών βενζοδιαζεπινών κατά 19 φορές και των αντικαταθλιπτικών κατά 11 φορές, ενώ η χρήση παράνομων αμφεταμινών διπλασιάστηκε. Σημαντική αύξηση καταγράφηκε επίσης σε φάρμακα για το γαστρικό έλκος, την υπέρταση και την επιληψία.

Τα λύματα δείχνουν, λοιπόν, πώς οι κάτοικοι της πόλης αντιμετώπισαν το… άγχος της κρίσης. Βέβαια, η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ξεκάθαρα ότι η αύξηση στη χρήση φαρμάκων και ουσιών είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές οι μετρήσεις αποτυπώνουν την κοινωνική κατάσταση στη χώρα, καθώς η αύξηση ακολούθησε χρονικά την αύξηση της ανεργίας και την πτώση του ΑΕΠ. Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και τα αντιβιοτικά, κάτι που ίσως οφείλεται στη μείωση των δαπανών για την Υγεία.