14 Σεπτέμβριος 2016, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2016, 17:15

Κρούγκμαν: Καλύτερα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη

  • Κρούγκμαν: Καλύτερα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη
    (Φωτ.: EPA / Alex Hofford)

Την εκτίμηση ότι θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εξέφρασε σε πάνελ στο οποίο συμμετείχε, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, o  νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι είναι τέτοια η πολιτική δέσμευση των ελίτ των ευρωπαϊκών χωρών για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης «που τίποτα δεν θα τους πείσει να προχωρήσουν στη διάλυσή της».

O Αμερικανός οικονομολόγος στάθηκε αλληλέγγυος στον Γιάνη Βαρουφάκη, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι από την ώρα που «έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει το μεγάλο βήμα» της εξόδου, είναι ένας πρωθυπουργός «χωρίς καθόλου διαπραγματευτική δύναμη» έναντι των επίσημων δανειστών της Ελλάδας.

Ο νομπελίστας και αρθρογράφος των New York Times δήλωσε πως, για να πετύχει η Ελλάδα μία καλύτερη συμφωνία εντός της Ευρωζώνης, «έπρεπε να είναι διατεθειμένη, in extremis, να φύγει, αλλά δεν ήταν». Δεν είπε, πάντως, τι θα σήμαινε για τη χώρα μια έξοδος από το ευρώ και τι επιπτώσεις θα είχε στη ζωή των Ελλήνων.