14 Σεπτέμβριος 2016, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2016, 17:49

Επισκέψιμος ο καταβυθισμένος ναός της βιθυνικής Νίκαιας

  • Επισκέψιμος ο καταβυθισμένος ναός της βιθυνικής Νίκαιας
    Εικόνα του ναού που εντοπίστηκε σε απόσταση μόλις είκοσι μέτρων από την ακτή

Όταν το 2014 ο Μητροπολιτικός Δήμος Προύσας έκανε από αέρος φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση διαφόρων περιοχών, διαπιστώθηκε ότι σε απόσταση 20 μέτρων από την ακτή της λίμνης της Νίκαιας και σε βάθος περίπου δύο μέτρων, υπάρχουν τα θεμέλια ενός ναού, της Βασιλικής της Νίκαιας, που αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Νεόφυτο.

Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ κατέταξε τότε την ανακάλυψη αυτή ανάμεσα στις δέκα σημαντικότερες της χρονιάς.

Ο καθηγητής Μουσταφά Σαχίν, πρόεδρος του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ουλούνταγ της Προύσας και επικεφαλής των ανασκαφών, ανακοίνωσε ότι το σημείο ανοίγει για τους επισκέπτες.

«Αρχίσαμε τις ανασκαφές πριν από έξι μήνες. Επειδή κρατάμε κλειστό τον χώρο, έχει ενταθεί το ενδιαφέρον των πολιτών και όλοι θέλουν να δουν το μνημείο. Γι' αυτό, αποφασίσαμε να το ανοίξουμε στους επισκέπτες, κάθε πρώτο και τρίτο Σάββατο του μήνα στις 14:00. Θα ξεναγούμε τους επισκέπτες και θα τους ενημερώνουμε για το μνημείο».


Υποβρύχια φωτογραφία από τη Βασιλική της Νίκαιας

Ο Άγιος Νεόφυτος, στον οποίον φέρεται να ήταν αφιερωμένος ο ναός, μαρτύρησε στα χέρια Ρωμαίων στρατιωτών το 303, δέκα χρόνια πριν από το Διάταγμα των Μεδιολάνων, σε ηλικία 16 ετών. Οι αρχαιολόγοι και οι ιστορικοί που εργάζονται στη βασιλική, πιστεύουν ότι ο ναός καταβυθίστηκε μετά από μεγάλο σεισμό στην περιοχή το 740 μ.Χ.