17 Σεπτέμβριος 2016, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Σεπτέμβριος 2016, 12:09

Οι ανασκαφές στην Εκκλησία των Παλατιών της Σινώπης Πόντου (φωτο)

  • Οι ανασκαφές στην Εκκλησία των Παλατιών της Σινώπης Πόντου (φωτο)
    (Φωτ.: panoramio)
  • Οι ανασκαφές στην Εκκλησία των Παλατιών της Σινώπης Πόντου (φωτο)
  • Οι ανασκαφές στην Εκκλησία των Παλατιών της Σινώπης Πόντου (φωτο)

Στη Σινώπη υπάρχει το συγκρότημα των Ανακτόρων του Μιθριδάτη, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται πρωτοχριστιανική εκκλησία, που χρονολογείται περί το 660 μ.Χ., η οποία είναι γνωστή ως η «Εκκλησία των Παλατιών» (Balatlar Kilisesi).

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αναστήλωσης του ναού αλλά και ανασκαφές στον ευρύτερο χώρο, που φέρνουν ευρήματα της μακράς ιστορίας της Σινώπης.

Από το 2010 έχουν ξεκινήσει ανασκαφικές εργασίες για την αποκάλυψη τμημάτων του κτηριακού συγκροτήματος της εκκλησίας, οι οποίες διεξάγονται υπό την ευθύνη και επίβλεψη του Τμήματος Τέχνης και Ιστορίας, της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Γκαζί. Η καθηγήτρια Γκιουλγκιούν Κιόρογλου, επικεφαλής της εικοσαμελούς ανασκαφικής ομάδας, δήλωσε ότι οι ανασκαφές εισέρχονται στον έβδομο χρόνο και ότι θα συνεχιστούν μέχρι να αποκαλυφθούν τα τμήματα όλου του συγκροτήματος. Υπολογίζει δε ότι θα διαρκέσουν για τουλάχιστον οκτώ με δέκα χρόνια ακόμα.

Το τελευταίο διάστημα αποκαλύφθηκε το δυτικό τμήμα των λουτρών και τάφοι του 1ου μ.Χ. αιώνα αλλά και νομίσματα και αντικείμενα του Βασιλείου του Πόντου του 1ου π.Χ. αι.