13 Σεπτέμβριος 2016, 22:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2016, 21:00

2.000 πρόσφυγες πάνε στην Κρήτη

  • Βίτσας: Δεν θα κατασκευαστούν νέα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Ναι» στην προσωρινή φιλοξενία 2.000 προσφύγων στην Κρήτη (πιθανότατα σε σπίτια και ξενοδοχεία και όχι σε ειδικές δομές) αποφάσισε σήμερα κατά πλειοψηφία η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) του νησιού, που συνεδρίασε στο Ηράκλειο.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και βουλευτές του νησιού (πλην της ΝΔ, που είχαν δηλώσει με επιστολή τους από χθες ότι δεν θα πάρουν μέρος), ο περιφερειάρχης Κρήτης και αντιπεριφερειάρχες.

Επίσης, συζητήθηκε η κατανομή των προσφύγων και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με τους δημάρχους του νησιού να αποφασίζουν αναλογική κατανομή με πληθυσμιακά κριτήρια. Ακόμα αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα ζητήσει απαντήσεις σχετικά με το συνολικό ζήτημα και για όσα σημεία δεν έχουν αποσαφηνιστεί από την κυβέρνηση, ως προς το σχέδιο της φιλοξενίας προσφύγων.

Την επιτροπή αυτή συγκροτούν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι δήμαρχοι Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Χανίων Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης και Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης.