13 Σεπτέμβριος 2016, 20:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2016, 20:21

Καστελόριζο: Εκδηλώσεις για την 73η επέτειο της απελευθέρωσης

  • Καστελόριζο: Εκδηλώσεις για την 73η επέτειο της απελευθέρωσης
    (Φωτ.: terensquick.gr)

Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 73ης επετείου απελευθέρωσης του Καστελόριζου πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο νησί, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και των τοπικών Αρχών. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, και ο βουλευτής Ηλίας Καματερός.

Τη στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησαν ο διοικητής ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγος Ανδρέας Ηλιόπουλος και ο διοικητής της 95 ΑΔΤΕ υποστράτηγος Βασίλης Κουκουλομάτης, ενώ παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου. Μετά τη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την κατάθεση στεφάνων, ο Τέρενς Κουίκ σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «Το Καστελόριζο είναι η ναυαρχίδα του συμπλέγματος της Μεγίστης, στεφανωμένης από το νησάκι της κυράς της Ρω και της στρατηγικής και οικονομικής σημασίας, Στρογγύλη».


(Φωτ.: terensquick.gr)

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Γιώργο Σαμψάκο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με κατοίκους του νησιού. «Το βασικό πρόβλημα που ανέδειξαν όλοι –αυτοδιοικητικοί, καταστηματάρχες και κάτοικοι– ήταν το θέμα της ύδρευσης. Το μονίμως χαλασμένο μηχάνημα του αφαλατωτή, αλλά και το σκισμένο πλαστικό της μεγάλης δεξαμενής δίπλα στο αεροδρόμιο δημιουργούν την αναγκαιότητα το νησί να προμηθεύεται νερό με υδροφόρο πλοίο και, όπως μου είπαν, με κόστος 12 ευρώ ανά κυβικό! Τρελά λεφτά, όταν η αφαλάτωση δεν κοστίζει παραπάνω από 2 ευρώ το κυβικό», δήλωσε ο Τ. Κουίκ.


(Φωτ.: rodiaki.gr)

Σε δηλώσεις του ο Ν. Σαντορινιός τόνισε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα στο Καστελόριζο γιορτάζουμε την επέτειο απελευθέρωσης ενός τόπου μικρού, αλλά με μεγαλείο και αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός του βαρύτητα για την ιστορία. Με την ελληνική σημαία πάντα υψωμένη στο νησί της Ρω, να θυμίζει στους κατακτητές ότι το ηθικό των Ελλήνων δεν νικιέται, το Καστελόριζο γίνεται το πρώτο ελεύθερο κομμάτι στην Ελλάδα. Με την ιδιότητά μου ως βουλευτή της Δωδεκανήσου, αλλά και εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στους δεκάδες Καστελοριζιούς που βρέθηκαν ανέστιοι και κυνηγημένοι από τους κατακτητές».