14 Σεπτέμβριος 2016, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Σεπτέμβριος 2016, 10:02

Φθινόπωρο και αλλεργίες – Πώς να προστατευτείτε

  • «Καταπίεσε» το φτέρνισμά του και έπαθε ρήξη λάρυγγα!
    (Φωτ.: αρχείο Flickr / Allan Foster)

Μπορεί να μην είναι τόσο… διάσημες όσο οι αλλεργίες της άνοιξης, ωστόσο οι φθινοπωρινές αλλεργίες (με παρόμοια συμπτώματα και αρκετές κοινές αιτίες) ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τα βασικά τους συμπτώματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι καταρροή, συνάχι, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, βουρκωμένα μάτια, βήχας, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, άσθμα, εξάνθημα με κνησμό μετά από έκθεση σε κρύο, κνησμός σε μύτη και μάτια.

Επιστημονικές μελέτες έχουν «δείξει» τέσσερα βασικά αλλεργιογόνα:

  1. Γύρη από τα αγριόχορτα. Παρόλο που τα αγριόχορτα ανθίζουν κυρίως τον Αύγουστο, η αναπαραγωγή τους και η παραγωγή της γύρης διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
  2. Ακάρεα. Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία είναι οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Οι σχολικές αίθουσες διδασκαλίας που έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές, όπως και τα χαλιά ή μοκέτες, τα στρώματα, οι κουρτίνες, τα χνουδωτά παιδικά παιχνίδια αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ακάρεων που ευδοκιμούν μέσα στη σκόνη των κτηρίων· η ύπαρξή τους μάλιστα δεν εξαρτάται από το πόσο καθαρός είναι ο χώρος.
  3. Μύκητες. Οι σχολικές αίθουσες, αφού έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπόγεια, αποθήκες, αλλά και χώροι με αυξημένη υγρασία (μπάνια σπιτιού), είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων, οι οποίοι ενοχοποιούνται για την αύξηση των κρίσεων άσθματος.
  4. Ισχυροί άνεμοι. Λόγω της διασποράς της γύρης, μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων.

Με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων αλλεργίας, οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να υποβάλλονται σε αλλεργικό τεστ, «προκειμένου να εντοπιστεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και να δοθεί η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Αρτόπουλος.

Το πρώτο μέτρο άμυνας είναι η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή του υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον είναι γνωστό και είναι εφικτό.

Επίσης συστήνεται η παραμονή σε κλειστό χώρο από τις 10:00 έως 15:00 – τότε η γύρη παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα. Η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια καθαρισμού αυλής ή υπόγειων χώρων, και ο καλός αερισμός κλειστών χώρων είναι δύο ακόμα προληπτικά μέτρα. Και κυρίως, πριν από την ενεργοποίηση της θέρμανσης απαιτείται καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών.