13 Σεπτέμβριος 2016, 12:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2016, 12:33

Έκθεση Ομπάμα για το Κυπριακό

  • Έκθεση Ομπάμα για το Κυπριακό
    Από παλαιότερη συνάντηση αντιπροσωπειών Κυπριακής Δημοκρατίας - Τουρκοκυπρίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κ. Χριστοδούλου)

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στην εξεύρεση δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, που θα επανενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτό καταγράφει η τελευταία έκθεση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προς την Βουλή και τη Γερουσία και αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό τον Απρίλιο και το Μάιο του 2016.

Στην έκθεση που έχει συντάξει η αρμόδια υφυπουργός Εξωτερικών για Νομικές Υποθέσεις, Τζούλια Φράιφιλντ , σημειώνεται ότι η αποστολή των καλών υπηρεσιών του γγ του ΟΗΕ συνέχισε τις προσπάθειές της τους δύο αυτούς μήνες, ώστε να επιτευχθεί επανένωση της Κύπρου υπό τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν επίσημα δύο φορές τον Απρίλιο και μία το Μάιο. Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώριας Νούλαντ και της βοηθού υφυπουργού Αμάντας Σλόατ στην Κύπρο και στις συναντήσεις που είχαν με Αναστασιάδη, Ακιντζί και τον ειδικό σύμβουλο του γγ για το Κυπριακό. Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

«Νούλαντ και Αναστασιάδης συζήτησαν διμερή θέματα, αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο και περιφερειακές σχέσεις ασφαλείας, καθώς και τις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού. Στη συνάντησή της με τον Ακιντζί, συζήτησαν βήματα για την επίτευξη συγκλίσεων σε αρκετά θέματα κλειδιά που σχετίζονται με τις συνομιλίες για διευθέτηση», αναφέρει η έκθεση. Παραθέτει επίσης δηλώσεις της Αμερικανίδας υφυπουργού προς τα ΜΜΕ, με τις οποίες διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ παραμένουν πρόθυμες να βοηθήσουν τις πλευρές να φτάσουν στη συμφωνία την οποία όλοι οι Κύπριοι χρειάζονται και τους αξίζει».