13 Σεπτέμβριος 2016, 12:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2016, 12:11

Οικουμενικός Πατριάρχης: Βλασφημία να μιλά κάποιος για «συνωστισμό» στη Σμύρνη (βίντεο)

  • Οικουμενικός Πατριάρχης: Βλασφημία να μιλά κάποιος για «συνωστισμό» στη Σμύρνη (βίντεο)
    (Φωτ.: amen.gr / Νικόλαος Μαγγίνας)

Λόγια συγκλονιστικά, από καρδιάς αλλά και με το βάρος που φέρει ο πνευματικός του ρόλος, άρθρωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά τη χειροτονία του νέου μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, του πρώτου εψηφισμένου μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Με φωνή τρεμάμενη από τη συγκίνηση, ο Πατριάρχης οδηγούσε τα βήματα του μητροπολίτη και των παρισταμένων στην αρχόντισσα της Ιωνίας και στην ευλογημένη κοινωνία της πριν από τον Καταστροφή, από τον περίπατο στο όρος Πάγος μέχρι το προσκύνημα στον Άγιο Πολύκαρπο, από το Κορντόν μέχρι το Κε...

Έπειτα μίλησε για το χαμό της Σμύρνης «με τα τραγικάς αναμνήσεις και τα αιματοβαμμένα νερά της προκυμαίας, της παραλίας της σφαγής και του πόνου και όχι, ασφαλώς, του συνωστισμού - άπαγε της βλασφημίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θύμισε τους θρήνους της απελπισίας και την απόγνωση «εκείνων των πατέρων και αδελφών μας με τον μπόγο εις το χέρι, μεταξύ ζωής και θανάτου» και δανείστηκε λόγια από το «Ιωνικόν» του Κωνσταντίνου Καβάφη, για να τους τιμήσει, αυτούς που «από τον επίγειο παράδεισο της Σμύρνης πήγαν στον επουράνιο παράδεισο».