13 Σεπτέμβριος 2016, 10:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2016, 10:04

Ηλεκτρονικό πόθεν έσχες από 1η Οκτωβρίου

  • ΕΛΑΣ: Μέτρα προστασίας από το κακόβουλο λογισμικό «WannaCry»

Την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή για πρώτη φορά, εκ μέρους των υπόχρεων, του ηλεκτρονικού πόθεν έσχες στη διεύθυνση www.pothen.gr. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της είναι η 31η Δεκεμβρίου 2016.

Η νομοθεσία προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για όσους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τη δήλωση ή την υποβάλλουν με ανακριβή στοιχεία.

Η υποβολή ηλεκτρονικού πόθεν έσχες εκτιμάται ότι αφορά περισσότερους από 120.000 υπόχρεους, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις κατηγορίες των πολιτικών προσώπων, αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικαστικούς λειτουργούς, ιδιοκτήτες και εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης, η οποία έχει ήδη εκδοθεί, προβλέπει για πρώτη φορά φέτος τη δήλωση και των μετρητών εκτός τραπεζικού συστήματος, εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, αλλά και τιμαλφών, πολύτιμων λίθων, ή μετάλλων με αξία άνω των 30.000 ευρώ.

Η είσοδος στην ηλεκτρονική εφαρμογή θα γίνεται με τους κωδικούς του φορολογούμενου στο Taxis. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 14 διαφορετικούς πίνακες καταγράφοντας μεταξύ άλλων τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικών προϊόντων, καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας, θυρίδες, μετρητά εκτός τραπεζών και τιμαλφή, ακίνητα, οχήματα, πλωτά και εναέρια μέσα, συμμετοχές σε κάθε είδους επιχείρηση και βέβαια όλα τα προσωπικά τους δεδομένα.