13 Σεπτέμβριος 2016, 14:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Σεπτέμβριος 2016, 13:24

Η Μικρασιατική Καταστροφή στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ

  • Η Μικρασιατική Καταστροφή στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ
    Το Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ περιλαμβάνει τεκμήρια που αφορούν την αγροτική και αστική αποκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων

Μία ημέρα μετά τη συμπλήρωση 94 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης, στο Ιστορικό Αρχείου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ο κινηματογράφος και οι μαρτυρίες φέρνουν το κοινό πιο κοντά στα όσα συνέβησαν στη Μικρά Ασία το 1922, αλλά και αργότερα στην Ελλάδα.

Η κινηματογραφική αφήγηση και τα αρχειακά τεκμήρια περιγράφουν πώς καταστράφηκαν οι ζωές των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και το πώς τους υποδέχτηκε η μητέρα πατρίδα.

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου θα προβληθεί η ταινία του Νίκου Κούνδουρου 1922, η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη Το Νούμερο 31328.

Παράλληλα, τεκμήρια της ιστορίας της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε μέρος του έργου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, και άλλες συλλογές του Ιστορικού Αρχείου του ΠΙΟΠ –όπως τα Αρχεία της Ελληνικής Τραπέζης Βιομηχανικής Αναπτύξεως, της Τραπέζης Χίου, του Κοινωφελούς Ταμείου Κρήτης και του Οργανισμού Τουριστικής Πίστεως–, παρέχουν μαρτυρίες για το δύσκολο εγχείρημα της αγροτικής και αστικής αποκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων.

  • Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν, ωστόσο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 210 3418011 (9:00-17:00).
  • Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ: Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος.