12 Σεπτέμβριος 2016, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2016, 18:46

Αλλάζει όψη η πλατεία Αριστοτέλους – Μετακινείται το άγαλμα του φιλοσόφου

  • Αλλάζει όψη η πλατεία Αριστοτέλους – Μετακινείται το άγαλμα του φιλοσόφου

Γενική αναδιάρθρωση της πλατείας Αριστοτέλους, της κεντρικότερης και ιστορικότερης πλατείας της Θεσσαλονίκης, με στόχο να γίνει περισσότερο ελκυστική για τους τουρίστες αλλά και για τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας, σχεδιάζει ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η μεταφορά του αγάλματος του Αριστοτέλη σε σημείο που θα τύχει καλύτερης προβολής αλλά και προστασίας από τους βανδάλους.

Ειδικότερα, όπως είπε στο pontos-news.gr o αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς, η αναδιάρθρωση της πλατείας θα συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2017.

Ωστόσο ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες ενέργειες με την τακτοποίηση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης στο νότιο τμήμα της.

«Η εικόνα της πλατείας Αριστοτέλους πρέπει να βελτιωθεί και να γίνει γενική αναδιάρθρωση όλου του χώρου. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη κάναμε συμμάζεμα των τραπεζοκαθισμάτων. Γνώμη μου είναι ότι απαιτείται ένας ευρύτερος ανασχηματισμός ολόκληρου του άξονα της Αριστοτέλους, και όχι μόνο του χώρου της πλατείας. Δηλαδή να υπάρξει βελτίωση της εικόνας του τουλάχιστον μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου, στη συμβολή της Αριστοτέλους με την Εγνατία, ή ακόμα και μέχρι την αρχαία αγορά στην οδό Φιλίππου, γιατί όχι και μέχρι την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ώστε να αποτελέσει όλο αυτό το τμήμα έναν ενιαίο χώρο πόλο έλξης για όλον τον κόσμο. Προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν διάφορες αρχιτεκτονικές μελέτες και στόχος μας είναι να εντάξουμε το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2017».

Το άγαλμα του Αριστοτέλη
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά του αγάλματος του Αριστοτέλη σε άλλο σημείο της ομώνυμης πλατείας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έχει αναφερθεί επανειλημμένα σε αυτό, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το νέο σημείο όπου θα τοποθετηθεί το άγαλμα, ωστόσο, πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι θα μείνει στην πλατεία Αριστοτέλους και κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί ο χώρος μεταξύ του ξενοδοχείου Electra Palace και του κινηματογράφου Ολύμπιον.

Πρόκειται ίσως για το κεντρικότερο σημείο της πλατείας Αριστοτέλους, το οποίο φωτίζεται επαρκέστατα όλο το 24ωρο. Έτσι το άγαλμα θα τύχει καλύτερης προβολής, αλλά θα προφυλαχθεί και από τους ασυνείδητους που κάθε τόσο το βανδαλίζουν.

Πρόσφατα άγνωστοι έβαψαν με κόκκινη μπόγια τα νύχια του ποδιού του αγάλματος του Αριστοτέλη, ενώ πολλές φορές έχουν γραφτεί διάφορα συνθήματα πάνω σε αυτό.

Κείμενο, φωτογραφίες: Ρωμανός Κοντογιαννίδης.