12 Σεπτέμβριος 2016, 23:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2016, 22:56

Προβληματίζει η «Αντιγόνη» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο

  • Προβληματίζει η «Αντιγόνη» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο
    Στο ρόλο της Αντιγόνης η Ραφαέλα Κονίδη (φωτ.: Εθνικό Θέατρο)

Μετά τους Δελφούς και την Επίδαυρο, η Αντιγόνη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη, ταξιδεύει στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Πρόκειται για την πρώτη σύμπραξη του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.

Ωστόσο, λίγο πριν από την παράσταση της 28ης Σεπτεμβρίου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, πολλοί είναι αυτοί –σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο–που εκφράζουν τον προβληματισμό τους λέγοντας ότι τα τρία θέατρα «θα πρέπει να κάνουν δεύτερες σκέψεις».

«Είναι ένα θέμα ευαίσθητο», δήλωσε ο Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος εκτιμά ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.


Στιγμιότυπο από την παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός (φωτ.: Εθνικό Θέατρο)

Για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου είναι η δεύτερη παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, μετά τον περσινό Ιππόλυτο του Ευριπίδη. «Εντάσσεται στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, με σκοπό να έρθουν κοντά οι κοινότητες με πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου», σημειώνει ο πρόεδρος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιάννης Τουμάζης.

Η Αντιγόνη στο αρχαίο θέατρο Σαλαμίνας θα έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ θα υπάρχουν υπέρτιτλοι στα τουρκικά και τα αγγλικά. Παραστάσεις θα δοθούν και στη Λευκωσία, στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, και στην Πάφο στο Αρχαίο Ωδείο.