12 Σεπτέμβριος 2016, 16:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2016, 20:46

Το μνημείο της βασίλισσας Όλγας και οι ελληνορωσικές σχέσεις (φωτο, βίντεο)

 • Το μνημείο της βασίλισσας Όλγας και οι ελληνορωσικές σχέσεις (φωτο, βίντεο)
  Το μνημείο της βασίλισσας Όλγας, που ενώνει για άλλη μια φορά τις δύο ομόδοξες χώρες
 • Το μνημείο της βασίλισσας Όλγας και οι ελληνορωσικές σχέσεις (φωτο, βίντεο)
  Οι Πόντιοι αποτίουν φόρο τιμής στη βασίλισσα Όλγα
 • Το μνημείο της βασίλισσας Όλγας και οι ελληνορωσικές σχέσεις (φωτο, βίντεο)
  Μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Ιβάν Σαββίδη στην ανέγερση του μνημείου
 • Το μνημείο της βασίλισσας Όλγας και οι ελληνορωσικές σχέσεις (φωτο, βίντεο)
  Έντονο και το ποντιακό στοιχείο στα αποκαλυπτήρια του μνημείου
 • Το μνημείο της βασίλισσας Όλγας και οι ελληνορωσικές σχέσεις (φωτο, βίντεο)
  Η βασίλισσα των Ελλήνων και μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Όλγα

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου ήταν πολύ σημαντική μέρα για την ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας και της Ρωσίας. Αυτό ήταν το γενικό συμπέρασμα όλων όσοι παρευρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια του μνημείου της βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη – εκδήλωση στην οποία έδωσε το παρών το pontos-news.gr. Το άγαλμα ήταν ένας φόρος τιμής για το φιλανθρωπικό της έργο, και εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Η επιλογή της τοποθεσίας του ήταν συμβολική καθώς εγκαταστάθηκε δίπλα στην προτομή του συζύγου της Γεωργίου Α΄.

Το παρών στην τελετή έδωσαν οι τοπικές Αρχές καθώς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς.

«Είμαι περήφανος που μπόρεσα να βοηθήσω να εκπληρωθεί αυτή η πράξη μνήμης. Είμαι περήφανος που είμαι από τη Ρωσία. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας. Και για μας τους Έλληνες της Ρωσίας η βασίλισσα Όλγα είναι το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορείς να αγαπάς δύο λαούς μαζί» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδης, και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση της τελετής των αποκαλυπτηρίων, και ιδιαίτερα τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Αρκ. Ντβόρκοβιτς για την παρουσία του, που είχε ιδιαίτερο συμβολισμό.

Από την πλευρά του ο Αρκ. Ντβόρκοβιτς τόνισε ότι τα αποκαλυπτήρια «αποτελούν ένα μέρος του εορτασμού της φιλίας των χωρών μας στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Όπως συζητήσαμε νωρίτερα και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, οι σχέσεις των δύο κρατών βασίζονται σε κοινές ιστορικές και θρησκευτικές ρίζες και είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη βελτίωση αυτών των σχέσεων. Η βασίλισσα Όλγα διακρίθηκε για το κοινωνικό έργο της και γι’ αυτό τιμάται εδώ σήμερα».


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς τόνισε τις καλές σχέσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «αυτή η χειρονομία των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας είναι η τελευταία πράξη ενός πολύ σημαντικού έργου που έκανε η βασίλισσα Όλγα. Η ιστορία, όμως, δεν διαγράφεται. Τέτοιες πράξεις για απόδοση φόρου τιμής δεν υποδεικνύουν σε καμία περίπτωση ουδεμία σχέση με τη Βασιλεία».


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης έκαναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου

«Το μνημείο δείχνει δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, ότι με την ανέγερσή του γίνεται ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Δεύτερον, ότι εμείς οι Έλληνες αποδεικνύουμε, έστω και καθυστερημένα, ότι ξέρουμε να σεβόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, και ευχαρίστησε για τη δωρεά το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη, αλλά και τον ίδιο προσωπικά.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκαναν από κοινού ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο αγιασμός του αγάλματος έγινε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος στη συνέχεια δήλωσε ότι «μέσα στην ιστορία των χρόνων, όσος καιρός κι αν περάσει, τα καλά έργα δεν χάνονται». Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Ρωσίας από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στα αποκαλυπτήρια παρέστησαν επίσης: οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σάββας Αναστασιάδης και Σταύρος Καλαφάτης, ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Ζαγοράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ. Έδωσαν επίσης το παρών η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Ανέστης Οσιπίδης και ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΠΕ Στέφανος Τανιμανίδης.


Ο αρχιτέκτονας Κονσταντίν Φομίν και ο γλύπτης Αντρέι Κορομπτσόφ ήταν οι υπεύθυνοι για το σχεδιασμό και την κατασκευή του μνημείου

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον Ρώσο γλύπτη Αντρέι Κορομπτσόφ και τον αρχιτέκτονα Κονσταντίν Φομίν. Είναι φτιαγμένο από ορείχαλκο και γρανίτη, με διαστάσεις 1,90x1,90 και έχει ύψος 3,56 μέτρα.

Η ανέγερση του μνημείου πραγματοποιήθηκε χάρη στις κοινές προσπάθειες του Δήμου Θεσσαλονίκης, του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας, του Στρατιωτικού Ιστορικού Ιδρύματος της Ρωσίας, του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας.

Κείμενο, βίντεο: Κώστας Τσενκελίδης.
Φωτογραφίες: Βασίλης Τσενκελίδης.