12 Σεπτέμβριος 2016, 14:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2016, 14:50

Μέτρα για τους πληγέντες της φωτιάς στη Θάσο

 • Μέτρα για τους πληγέντες της φωτιάς στη Θάσο
  Ο πρωθυπουργός πέταξε με Σινούκ πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)
 • Μέτρα για τους πληγέντες της φωτιάς στη Θάσο
  Οι καμένες εκτάσεις από ψηλά (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)
 • Μέτρα για τους πληγέντες της φωτιάς στη Θάσο
  (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)
 • Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στη Θάσο: Πέρασαν μέσα από τις φλόγες
  Οι καμένες εκτάσεις από ψηλά (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Με στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ έφτασε στην πυρόπληκτη Θάσο ο πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Ο Αλέξης Τσίπρας, που άλλαξε τελευταία στιγμή το πρόγραμμά του, προσγειώθηκε στον Πρίνο, όπου τον περίμενε ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ.

Αφού ενημερώθηκε για την πορεία της υγείας των πέντε πυροσβεστών που τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας συνεχίζει να νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι, πέταξε πάνω από τις καμένες δασικές εκτάσεις. Μαζί του οι Παναγιώτης Κουρουμπλής και Χρήστος Σπίρτζης, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννης Καρατζιάς.

Έπειτα από σύσκεψη με τοπικούς φορείς, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων. Στο νησί, που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα δοθούν αποζημιώσεις για γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΕΛΓΑ.


(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία καταστράφηκαν από τη φωτιά, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα καλύψει τις ζημιές τους σε ποσοστό 80%, και πως το υπόλοιπο 20% θα καλυφθεί με μακροχρόνιο δανεισμό.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Θάσου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε τονίσει ότι θα ζητήσει τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας και δασικής οδοποιίας. Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει άμεσα η εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, ενώ τόνισε ότι θα έχει επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας για να διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης μετάβασης κλιμακίου του Μηχανικού του Στρατού στο νησί, προκειμένου να εξετάσει τι μπορεί να γίνει άμεσα με τις βροχοπτώσεις.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι αυτό της γρήγορης αναδάσωσης.

 
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Τα μέτωπα της φωτιάς είναι σε ύφεση, ενώ η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες είχε σαν αποτέλεσμα να μην επεκταθούν σε κατοικημένες περιοχές στο Θεολόγο ή να κατευθυνθούν προς τα Λιμενάρια. Η Δευτέρα ξημέρωσε πιο αισιόδοξη, ωστόσο κάτοικοι, πυροσβέστες και εθελοντές παραμένουν συγκρατημένοι αναφορικά με τις αναζωπυρώσεις της φωτιάς στις εστίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων της Καβάλας, η πυρκαγιά στη Θάσο καταχωρίζεται ως η μεγαλύτερη από τήρησης στοιχείων, ήτοι από το 1920.