12 Σεπτέμβριος 2016, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2016, 14:21

Ο ύπνος βοηθά τη μνήμη, ιδίως για όσα έχουν σημασία

  • Ο ύπνος βοηθά τη μνήμη, ιδίως για όσα έχουν σημασία
    Μετά από έναν καλό ύπνο θυμόμαστε καλύτερα όσα μάθαμε, αναφέρει νέα επιστημονική έρευνα (φωτ.: EPA / Etienne Laurent)

Μνήμη και ύπνος έχουν… αγαστή συνεργασία, ιδίως σε ό,τι έχει σημασία για τον κάθε άνθρωπο. Βρετανοί επιστήμονες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι μετά από έναν ύπνο θυμόμαστε καλύτερα αυτά που μάθαμε την προηγούμενη ημέρα· οι πληροφορίες ενισχύονται, το ίδιο και η αυξημένης σημασίας εμπειρίες, με αποτέλεσμα να γίνονται τμήμα της μακρόχρονης μνήμης του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον διευθυντή του Εργαστηρίου Ύπνου του Πανεπιστημίου του Σουόνσι στην Ουαλία, Μαρκ Μπλακγκρόου, πειραματίστηκαν με 81 εθελοντές, οι οποίοι κλήθηκαν να μάθουν λέξεις της –κελτικής προέλευσης– ουαλικής γλώσσας και, στη συνέχεια, να τις θυμηθούν αφότου είχαν περάσει 12 ώρες.

Όσοι είχαν μάθει τις λέξεις το απόγευμα, και μετά είχαν κοιμηθεί, τις θυμούνταν καλύτερα το επόμενο πρωί, σε σχέση με όσους είχαν μάθει τις λέξεις το πρωί και δεν είχαν πάει για ύπνο. Επιπροσθέτως, η θετική επίδραση του ύπνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε όσους είχαν προσωπικό ενδιαφέρον για τη γλώσσα. Όσο μεγαλύτερο ήταν το ενδιαφέρον τους, τόσο καλύτερη ήταν η μνήμη τους μετά τον ύπνο.

Βέβαια, ακόμα παραμένει ασαφής ο ρόλος που παίζουν τα όνειρα στη μνήμη, και κατά πόσο ένας ύπνος χωρίς καθόλου όνειρα την ενισχύει.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να ονειρεύονται πράγματα με συναισθηματική σημασία γι’ αυτούς, τα οποία συνέβησαν μέσα στη μέρα.

Η μελέτη θα δημοσιευτεί στο περιοδικό ερευνών για τον ύπνο Journal of Sleep Research.