12 Σεπτέμβριος 2016, 09:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2016, 12:42

Μάχη για τρίτη ημέρα με τη φωτιά στη Θάσο

  • Μάχη για τρίτη ημέρα με τη φωτιά στη Θάσο
    Πυκνοί καπνοί πάνω από το χωριό Ραχώνι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ιορδανίδης)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Θάσος, εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που προκλήθηκε από κεραυνούς και καίει από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο πυροσβεστών, στρατιωτών και εθελοντών, καθώς πολλές εστίες αναζωπυρώνονται. Από το πρώτο φως της ημέρας στην κατάσβεση συμμετέχουν τέσσερα Canadair, ένα Pezetel και πέντε ελικόπτερα. 

Πρόκειται για πυρκαγιά εξίσου καταστροφική με εκείνη του 1985, που κατέκαψε το νησί.

Όλο το βράδυ οι επίγειες δυνάμεις έδωσαν μάχη προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση των μετώπων στις Τοπικές Κοινότητες Ραχωνίου, Πρίνου και Μαριών. Οι πυροσβέστες που επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά ξεπερνούν τους 200. Μαζί τους, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 40 στρατιώτες και εθελοντές, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μηχανήματα και οχήαμτα.

Ο δήμαρχος του νησιού Κώστας Χατζηεμμανουήλ αποφάσισε την πλήρη αναστολή της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων μέχρι την Τρίτη, λόγω και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας. Κάτοικοι της Θάσου, που μίλησαν στην Καθημερινή, αναφέρουν ότι δύο οικισμοί στο Καζαβίτι, με περίπου δέκα σπίτια, έχουν καεί ολοσχερώς, τα δύο μοναστήρια του Αγίου Παντελεήμονα και Αρχαγγέλου που εκκενώθηκαν έχουν σωθεί από τη φωτιά.

Στο αεροδρόμιο Πρίνου, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, έφτασε ο πρωθυπουργός με ελικόπτερο Σινούκ. Μαζί του οι υπουργοί Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Επίσης, τον Αλέξη Τσίπρα συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Θάσου τόνισε ότι θα ζητήσει χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων, έργων πυροπροστασίας, δασικής οδοποιίας, και ό,τι άλλο σχετίζεται με τη «θωράκιση» του νησιού.