12 Σεπτέμβριος 2016, 11:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2016, 10:14

Το ποδόσφαιρο και η 81η ΔΕΘ ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία (φωτο)

  • Το ποδόσφαιρο και η 81η ΔΕΘ ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία (φωτο)
    Αναμνηστική φωτογραφία του πρωθυπουργού με την ελληνική ομάδα των βετεράνων που αναμετρήθηκαν με τους Ρώσους (φωτ.: AΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
  • Το ποδόσφαιρο και η 81η ΔΕΘ ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία (φωτο)
    Ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τους παίκτες της ρωσικής ομάδας (φωτ.: AΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
  • Το ποδόσφαιρο και η 81η ΔΕΘ ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία (φωτο)
    Αλέξης Τσίπρας και Θοδωρής Ζαγοράκης πριν από την έναρξη του αγώνα (φωτ.: AΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

«Ο αθλητισμός είναι ένα στοιχείο που ενώνει τους λαούς». Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έδωσε την ταυτότητα του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα βετεράνων ποδοσφαιριστών, πολιτικών, αλλά και εκπροσώπων φορέων Ελλάδας-Ρωσίας, που διοργάνωσε η ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο Καυτανζόγλειο και μαζί με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς βράβευσαν δύο μεγάλες μορφές του ποδοσφαίρου, τον Βασίλη Χατζηπαναγή και τον Σεργέι Σάβλο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια συμβολική σέντρα έστειλε την μπάλα προς την μεγάλη περιοχή των Ρώσων, θέλοντας να τους τιμήσει ως φιλοξενούμενους.

Πρότεινε δε ο συγκεκριμένος αγώνας να καθιερωθεί, ώστε να συμβάλει στην εξωστρέφεια της ΔΕΘ, της Θεσσαλονίκης και της ελληνικής οικονομίας.


Αλέξης Τσίπρας και Αρκάντι Ντβόρκοβιτς με τους βραβευθέντες Β. Χατζηπαναγή και Σ. Σάβλο (φωτ.: AΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Αναφερόμενος επίσης στα ποδοσφαιρικά ινδάλματα του παρελθόντος που βρέθηκαν στο Καυτανζόγλειο –είτε ως παίκτες είτε ως θεατές– τόνισε πως συμβάλουν στο να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό πλεονέκτημα του αθλητισμού. 

Ο πρωτότυπος αυτός αγώνας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Έτους Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας, έληξε με σκορ 4-2 υπέρ των Ρώσων.

Στην ελληνική ομάδα συμμετείχαν οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Θοδωρής Ζαγοράκης, Ντίνος Κούης, Κώστας Ορφανός, Γιάννης Γκιτσιούδης και Γιάννης Τζιφόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης. Στον πάγκο της ελληνικής ομάδας βρέθηκαν οι Κώστας Αϊδινίου, Γιώργος Κούδας και Βασίλης Χατζηπαναγής.

Στη ρωσική ομάδα έπαιξαν μεταξύ άλλω οι Σεργκέι Σάβλο και Βλαντιμίρ Λεοντσένκο, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, ο υπουργός για θέματα Βόρειου Καυκάσου Λεβ Κουζνέτσοβ και ο υπουργός ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.