11 Σεπτέμβριος 2016, 21:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2016, 21:45

Θάσος: Σε ύφεση η πυρκαγιά σε όλα τα πύρινα μέτωπα

  • Θάσος: Σε ύφεση η πυρκαγιά σε όλα τα πύρινα μέτωπα
    Πυκνοί καπνοί πάνω από το χωριό Ραχώνι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ιορδανίδης)

Mάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν για δεύτερο 24ωρο εναέριες και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και εκατοντάδες& εθελοντές στη Θάσο σε μια προσπάθεια να ελέγξουν όλα τα πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει στο νησί από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Το ήδη δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχεραίνεται από τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή και έχουν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εστιών που είχαν σβήσει νωρίτερα.

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο πλέον για μια ελεγχόμενη κατάσταση στα πύρινα μέτωπα υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπάρχει μια σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπληρώνει «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι.

»Από χθες είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα της Κυριακής υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην τοπική κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα», πρόσθεσε.


Κατάσβεση σε σπίτι στο χωριό Ραχώνι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ιορδανίδης)

Ο δήμαρχος Θάσου πάντως σημείωσε ότι σε σύγκριση με το βράδυ του Σαββάτου η κατάσταση την Κυριακή ήταν πολύ καλύτερη, καθώς υπήρχε μεγαλύτερος συντονισμός και οργάνωση.

Απέφυγε ωστόσο να κάνει εκτίμηση για τον όγκο των δασικών και αγροτικών εκτάσεων που αποτέφρωσε η φωτιά λέγοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.

Ερωτηθείς για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αύριο, ο δήμαρχος είπε ότι μετά από επικοινωνία που θα έχει με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα προτείνει την αναβολή της κατά μία με δύο ημέρες έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο νησί, με το δεδομένο μάλιστα ότι κάποια δημοτικά σχολεία οικισμών βρίσκονται κοντά στα πύρινα μέτωπα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλους και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη των φορών προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση.