11 Σεπτέμβριος 2016, 19:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτέμβριος 2016, 19:56

Τουρκία: Καθαίρεση 28 δημάρχων – Σύλληψη της δημάρχου της Τσίζρε

  • Τουρκία: Καθαίρεση 28 δημάρχων – Σύλληψη της δημάρχου της Τσίζρε

Το καθεστώς Ερντογάν καθαίρεσε με διάταγμα 28 εκλεγμένους δημάρχους κυρίως σε κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κατηγορώντας τους 24 εξ αυτών για σχέσεις με το PKK και τους υπόλοιπους τέσσερις για σχέσεις με τον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Ανάμεσα τους και η 27χρονη κουρδικής καταγωγής δήμαρχος της Τσίζρε, Λεϊλά Ιμρέτ.

Η Ιμρέτ είχε ήδη στοχοποιηθεί μετά από μία δήλωση στο Vice News, τον Σεπτέμβριο του 2015. «Ό,τι κι αν συμβεί, είτε ειρήνη είτε πόλεμος, θα ξεκινήσει από την Τσίζρε» είχε δηλώσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κουρδικά μέσα ενημέρωσης, η Λεϊλά Ιμρέτ συνελήφθη και κρατείται μετά από επιδρομή στο σπίτι της. Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών  (HDP) κατήγγειλε τις καθαιρέσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως πραξικόπημα ενάντια στη λαϊκή βούληση.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα αναφέρεται ότι «στόχος υπήρξαν οι αιρετοί σε κουρδικές πόλεις που είχαν εκλεγεί με ποσοστά 65-95%», πράγμα που «θα προκαλέσει κλιμάκωση των προβλημάτων στις κουρδικές πόλεις».

Υπερασπιζόμενος την απόφαση της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μεχμέτ Όζχασεκί είπε ότι «αναμφισβήτητα, οι πολίτες ψηφίζοντας προβάλουν τη βούλησή τους, αλλά κανείς δεν εκλέγει δημάρχους, βουλευτές και πρωθυπουργούς για να στηρίξουν την τρομοκρατία και να κλέψουν, αλλά για να προσφέρουν υπηρεσίες».

Ήδη το καθεστώς προχώρησε στο διορισμό 28 νέων δημοτικών αρχόντων, από στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή υπαλλήλων που μέχρι σήμερα κατείχαν θέσεις βοηθού νομάρχη και διοικητή επαρχιών.