11 Σεπτέμβριος 2016, 16:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2016, 17:05

Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ

  • Η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
    Ο πρωθυπουργός απαντά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Βερβερίδης)

Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και το ενδεχόμενο να μείνουν άνεργοι εκατοντάδες δημοσιογράφοι αν κλείσουν τα κανάλια που δεν αδειοδοτήθηκαν ήταν από τα κυρίαρχα και φόρτισαν, όπως ήταν αναμενόμενο, το κλίμα στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, το μεσημέρι της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε της άποψης ότι το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα, από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, υπενθύμισε πως η αδειοδότηση ήταν μνημονιακή δέσμευση από το 2ο μνημόνιο και επέμεινε ότι ο διαγωνισμός έγινε με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο.

Υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα ώστε να μην χαθούν οι θέσεις εργασίας όσων εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια».

Σε σχετική ερώτηση για το έσοδο από τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση και ότι θα υπάρξει η δυνατότητα να διανεμηθούν σε έκτακτες δράσεις, όχι μόνιμες ξεκαθάρισε, για τη στήριξη των αδυνάτων.

Το χρέος έχει διεθνή διάσταση
Στα ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι τριμερές και αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, και είπε πως φυσικά η άποψη της Γερμανίας παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά δεν είναι και η μόνη.

Υπογράμμισε επίσης ότι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει σε βαθμό που συνιστά ευχάριστη έκπληξη και ότι η πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε ήταν το 75% του προγράμματος. «Δεν έχουμε λάβει καρπούς ακόμα εξαιτίας της αντιπαράθεσης Γερμανίας-ΔΝΤ», ανέφερε και σημείωσε πως δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα να αποτελέσουν τροχοπέδη για αλλαγές που χρειάζεται η Ευρώπη.


Αλέξης Τσίπρας και Όλγα Γεροβασίλη (φωτ.: ΑΠΕ- ΜΠΕ / Βασίλης Βερβερίδης)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να είναι μικρότερος ο στόχος του πλεονάσματος από το 2018, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αν από το '18 και μετά έχουμε τη δυνατότητα για μικρότερα πλεονάσματα, θα έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ». «Σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω πού θα πάνε», πρόσθεσε.

Στην περίπτωση αυτή, στόχος, όπως είπε θα είναι «να ελαφρυνθούν τα φορολογικά βάρη στην επιχειρηματικότητα, στη φορολογία ακινήτων, σταδιακά με έναν πιο δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας, στη στήριξη των πιο αδύναμων καθώς και στη στήριξη της Παιδείας και της Υγείας».

Σε βάθος η έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ
Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι η έρευνα για την ΕΛΣΤΑΤ θα προχωρήσει. «Η έρευνα για το τι συνέβη θα φτάσει σε βάθος, θα υπάρξει φως», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την ΕΛΣΤΣΑΤ και συμπλήρωσε πως αυτό το ζήτημα δεν αφορά τη συζήτηση για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η δικαιοσύνη έχει την υποχρέωση να ψάξει όλα τα στοιχεία για να δούμε τι έγινε τότε και τόνισε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μην ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη τι έγινε με τα στοιχεία».

Απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ στο ερώτημα που τέθηκε για πιθανό ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι «ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται».

Το δώρο του Χατζηπαναγή
Πριν από την έναρξη της συνέντευξης Τύπου μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον πρωθυπουργό.

Είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον θρύλο του ποδοσφαίρου Βασίλη Χατζηπαναγή, ο οποίος και του έκανε δώρο μία μπάλα ποδοσφαίρου, με την αφιέρωση «στον Αλέξη με αγάπη, Βάσια».