10 Σεπτέμβριος 2016, 21:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2016, 22:33

81η ΔΕΘ: Ολοκληρώθηκαν ειρηνικά οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας – Φρούριο η Θεσσαλονίκη

  • 81η ΔΕΘ: Ολοκληρώθηκαν ειρηνικά οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας – Φρούριο η Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
  • 81η ΔΕΘ: Ολοκληρώθηκαν ειρηνικά οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας – Φρούριο η Θεσσαλονίκη 2

Με δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας περίπου 12.000 διαδηλωτές «υποδέχθηκαν» τον πρωθυπουργό στην 81η ΔΕΘ εργατικά συνδικάτα, σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών.

Τρεις διαφορετικές πορείες, αφού διέσχισαν κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και κρατώντας καπνογόνα και πανό, έφτασαν ειρηνικά στη νότια πύλη της Έκθεσης, στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια ενώ οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης ήταν άδειοι και η περιοχή γύρω από τη ΔΕΘ θύμιζε απαγορευμένη πόλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρίσκονται επί ποδός 5.000 άνδρες της αστυνομίας, ενώ ελικόπτερο της ΕΛΑΣ «χτένιζε» από αέρος κάθε κίνηση στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.


Tο ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Η πρώτη συγκέντρωση (χρονικά) έγινε στην Καμάρα, όπου γύρω στις 18:30 άρχισαν να μαζεύονται αντιεξουσιαστές, αλληλέγγυοι, πρόσφυγες και άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.  Μισή ώρα αργότερα, το ΠΑΜΕ έδωσε δυναμικό παρών στην πλατεία Αριστοτέλους ενώ η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο άγαλμα Βενιζέλου. Στην πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ υπήρχαν και δύο ασθενοφόρα, που ήταν η αιχμή του δόρατος στη διαμαρτυρία των εργαζομένω στα νοσοκομεία.

Το βράδυ επικράτησε μικροένταση στην πλατεία ΧΑΝΘ ανάμεσα σε αστυνομικούς και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όταν οι διαδηλωτές πλησίασαν το μπλόκο των δυνάμεων των ΜΑΤ και οι αστυνομικοί άρχισαν να τους απωθούν.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης