10 Σεπτέμβριος 2016, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Σεπτέμβριος 2016, 13:52

Υπόμνημα της ΠΟΠΣ στους υφυπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας για τις συντάξεις Ποντίων

  • Υπόμνημα της ΠΟΠΣ στους υφυπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας για τις συντάξεις Ποντίων

Υπόμνημα προς τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Εργασίας απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σχετικά με την επαναχορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Με το σχετικό υπόμνημα, που κατατέθηκε με αφορμή την εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη από το ΥΠΕΞ και τη γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού με θέμα «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Μέριμνα για τους Ομογενείς», η ΠΟΠΣ διεκδικεί την εξάλειψη της συμπλήρωσης 35ετίας στην Ελλάδα για τη λήψη του επιδόματος των 360 ευρώ καθώς και την επαναχορήγηση του επιδόματος αναδρομικά από 1/1/2016.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου η οποία έθεσε επιτακτικά στους αρμόδιους υφυπουργούς αλλά και στον διοικητή του ΟΓΑ το ζήτημα των άδικων προϋποθέσεων για την επαναχορήγηση του συνόλου του επιδόματος.

Συγκεκριμένα, καυτηρίασε το γεγονός ότι ελάχιστοι υπερήλικες θα λάβουν ακέραιο το ποσό των 360 ευρώ, καθώς δεν πληρούν τη βασική προϋπόθεση της μόνιμης παραμονής στη χώρα για 35 συνεχή χρόνια, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να λάβουν λιγότερα από 200 ευρώ. Όπως είναι γνωστό η πλειοψηφία των παλιννοστούντων Ποντίων επαναπατρίστηκε τη δεκαετία του ’90.

Όπως επεσήμανε, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 εγγράφηκε κονδύλι ύψους 62 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ανασφάλιστους υπερήλικες. Για το λόγο αυτό, το ποσό των 62 εκατ. ευρώ, λόγω και της δραματικής μείωσης των δικαιούχων (υπολογίζονται σε λιγότερους από 20.000, ενώ το 2012 λάμβαναν το επίδομα 42.000) θα πρέπει να καταβληθεί αναδρομικά από 1/1/2016.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά το υπόμνημα.