9 Σεπτέμβριος 2016, 20:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2016, 20:24

Η «Διακήρυξη των Αθηνών» στο Ζάππειο

  • Η «Διακήρυξη των Αθηνών» στο Ζάππειο
    Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις των ηγετών των ευρωμε-σογειακών χωρών του Νότου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με ένα κοινό κείμενο των ηγετών των ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου, την «Διακήρυξη των Αθηνών» όπως ονομάστηκε επισφραγίστηκε η συμμαχία του νότου στην ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας που πήρε την σχετική πρωτοβουλία να καλέσει στην Αθήνα τους ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Μάλτας, Κύπρου και Πορτογαλίας τόνισε ότι στόχος είναι να αλλάξει η Ευρώπη, όχι να διχαστεί. Κύκλοι του μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα της Συνόδου χαρακτηρίζοντας «θετικό» το γεγονός ότι υπήρξε κοινή διακήρυξη και πως η Σύνοδος του Νότου, αποκτά θεσμικά χαρακτηριστικά, αφού συμφωνήθηκε η επόμενη να γίνει στην Πορτογαλία.

Στο κείμενο διακήρυξης γίνεται αναφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης ολοκληρωμένης πολιτικής ασφάλειας, ενώ τονίζεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη και να προστατεύσει το κοινωνικό μοντέλο.

Καταγράφεται επίσης αίτημα για διπλασιασμό του πακέτου Γιούνκερ, με στόχο να βοηθηθούν κατά προτεραιότητα οι πιο αδύνατες χώρες με υψηλή ανεργία ενώ ειδική αναφορά γίνεται επίσης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού που αποτελεί αγκάθι για όλες τις χώρες που συμμετείχαν, υπάρχει σαφής διατύπωση, ενάντια στον ρατσισμό και ξενοφοβία και διαχείριση στην βάση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου. Οι χώρες που υπογράφουν τη Διακήρυξη ζητούν αναθεώρηση του Δουβλίνου και επιτάχυνση του relocation. Περιλαμβάνεται επίσης ειδική αναφορά στο Κυπριακό, με έμφαση στην κατάργηση εγγυήσεων.


Συνομιλίες στο περιστύλιο του Ζαππείου, λίγο πριν από την οικογενειακή φωτογραφία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το καρφί Σόιμπλε
Ενδιαφέρον έχουν όμως και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η Σύνοδος των ευρωμεσογειακών χωρών του Νότου. Φαρμακερό ήταν το καρφί του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «όταν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων συγκεντρώνονται, τις περισσότερες φορές δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Σφοδρή επίθεση Βέμπερ
Αιχμηρές όμως ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)  Μάνφρεντ  Βέμπερ για τη διεξαγωγή της Συνόδου.

Στην ανακοίνωση του ο Γερμανός πολιτικός αναφέρει: «O πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κάνει πάλι τα συνηθισμένα του κόλπα. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη τώρα είναι ενότητα και σίγουρα όχι νέες προσπάθειες διαίρεσης. Τα αιτήματα της Αθήνας οδηγούν στο πουθενά. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να ξεκινήσει από την πλήρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε. Το γεγονός ότι ο προέδρος Ολάντ –πιθανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής– και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να τους χειραγωγήσει δεν είναι πραγματικά ένα σημάδι ευθύνης».