9 Σεπτέμβριος 2016, 21:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2016, 22:08

Ανοίγει τις πύλες της η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Όλα όσα θα γίνουν

  • Ανοίγει τις πύλες της η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης – Όλα όσα θα γίνουν

Ήταν ένα πανηγύρι.. Στον ουρανό της Θεσσαλονίκης σχηματίζονταν διάφορα χρώματα και σχέδια από τα δεκάδες πυροτεχνήματα, ενώ στις πλατείες Σιντριβανίου και ΧΑΝΘ χαμογελαστοί άνθρωποι κάθε ηλικίας μπαινόβγαιναν στις πύλες του εκθεσιακού κέντρου, αφού για κάποια χρόνια την πρώτη μέρα λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης η είσοδος ήταν δωρεάν. Οι γυναίκες είχαν στο μυαλό τους να βρουν ευκαιρίες και να ψωνίσουν ανάμεσα στα αμέτρητα προς πώληση είδη, οι άντρες να απολαύσουν τα παραδοσιακά βραστά λουκάνικα και τη μαύρη μπίρα και τα παιδιά τους ήχους και τα φώτα του λούνα παρκ. Το πανηγύρι, το όμορφο παραμύθι της Θεσσαλονίκης, ξεκινούσε...

Φέτος όμως, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, η «λάμψη» της 81ης ΔΕΘ δεν θα αντικατοπτρίζεται στην πόλη, και το χρώμα της θα είναι αυτό των διαδηλώσεων και της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Χιλιάδες αστυνομικοί από κάθε τμήμα της ΕΛΑΣ θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία, ώστε να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια, ενώ από τον ουρανό της Θεσσαλονίκης θα φτάνει ο ήχος των αστυνομικών ελικοπτέρων, που άγρυπνα θα παρακολουθούν κάθε κίνηση των διαδηλωτών. Οι κεντρικοί δρόμοι θα είναι κλειστοί για τα αυτοκίνητα, αφού από αυτούς θα περάσουν οι διαδηλωτές που θα διαμαρτύρονται για την πολυετή οικονομική κρίση στη χώρα, αλλά και για τα μέτρα της κυβέρνησης. Τα ρολά των καταστημάτων θα είναι ερμητικά κλειστά και οι μαγαζάτορες θα εύχονται να μην ξεσπάσουν μεγάλης έκτασης επεισόδια και κινδυνεύσουν οι περιουσίες τους.


Εικόνα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν πέρυσι στη διάρκεια της ΔΕΘ

Για το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ, έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον δύο πορείες διαμαρτυρίας. Η μία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με αφετηρία το άγαλμα του Βενιζέλου στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους και η άλλη του ΠΑΜΕ με σημείο συγκέντρωσης την πλατεία Αριστοτέλους. Και οι δύο συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 18:00, με κατάληξη τη νότια πύλη της ΔΕΘ στην πλατεία της ΧΑΝΘ, προκειμένου οι φωνές διαμαρτυρίας των διαδηλωτών να ακουστούν μέχρι το συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», όπου εκείνη την ώρα θα μιλά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται –κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο– ότι πορεία διαμαρτυρίας θα κάνουν και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, καθώς και αντιεξουσιαστές, οι οποίοι συνήθως συγκεντρώνονται στην Καμάρα.   

«Παρέλαση» πολιτικών
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο εννιαήμερο λειτουργίας της 81ης ΔΕΘ (10-18 Σεπτεμβρίου) θα… παρελάσουν από το εκθεσιακό κέντρο όλοι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Την αρχή θα κάνει –ως είθισται– ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας θα τελέσει τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ και αμέσως μετά (20:00) θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» παρουσία εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδος.

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, στις 13:00, στον ίδιο χώρο, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ το δεύτερο και τελευταίο σαββατοκύριακό της. Θα μιλήσει στους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώ την επόμενη μέρα (Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου), στις 13:00, στον ίδιο χώρο ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα βρεθούν στην 81η ΔΕΘ οι εξής πολιτικοί αρχηγοί:

  • Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης (θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12:00, στο Περίπτερο 8).
  • Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, θα συναντηθούν με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo στις 16:00, ενώ στις 20:00 θα μιλήσουν σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 12:30 ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθούν την 81η ΔΕΘ αρκετοί πολιτικοί αρχηγοί. Ειδικότερα:

  • Στις 12:00 στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
  • Στις 14:00 στο Περίπτερο 8 θα δώσει συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
  • Στις 17:00 στο Περίπτερο 8 θα δώσει συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.
  • Στις 18:00 ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo.

Την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου στις 12:00 ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Περίπτερο 8, ενώ μία ώρα αργότερα, στον ίδιο χώρο, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στελέχη των Οικολόγων Πράσινων. Θα ακολουθήσουν στον ίδιο χώρο οι συνεντεύξεις Τύπου του ανεξαρτήτου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη και στελεχών της Δημοκρατικής Ευθύνης (στις 16:00) και της Χρυσής Αυγής (18:00).

Τέλος, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στις 12:00 ο γραμματέας της Εθνικής Ενότητας, Τάκης Μπαλτάκος, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο Περίπτερο 8.

Τιμώμενη χώρα η Ρωσία
Η Ρωσία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ και θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή εκθετών αλλά και κυβερνητικών αξιωματούχων από την αχανή χώρα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας διεξάγεται το Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Επίσης, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου από τις 10:00 έως τις 19:00, στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας συνδιοργανώνουν το Ελληνορωσικό Φόρουμ για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας.

Η 81η Έκθεση συμπίπτει με τα 90 χρόνια από την ίδρυση του εκθεσιακού φορέα και είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας σε επίπεδο εκθετών και εκθεσιακού χώρου

Ατραξιόν της 81ης ΔΕΘ θα είναι το αερόστατο που θα ανεβοκατεβάζει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης όσους επισκέπτες της το επιθυμούν, ενώ γνωστοί καλλιτέχνες θα διασκεδάζουν κάθε βράδυ τους επισκέπτες του εκθεσιακού κέντρου.


Ομάλ' από το 11ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (φωτ.: pontos-news.gr / Φίλιππος Φασούλας)

Και ομάλ’ στη ΔΕΘ για Γκίνες!
Τέλος, να μην ξεχάσουν οι Πόντιοι και μη της Θεσσαλονίκης ότι μπορούν να συντελέσουν ώστε κομμάτι του ποντιακού ελληνισμού να γραφτεί στο βιβλίο με τα ρεκόρ Γκίνες. Αυτό θα γίνει αν παρακολουθήσουν τη συναυλία των αδελφών Τσαχουρίδη στη ΔΕΘ (Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου, στις 21:00) και προς το τέλος της, κατά τις υποδείξεις των διοργανωτών, χορέψουν ομάλ’ κυκλώνοντας ολόκληρο το εκθεσιακό κέντρο.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης