11 Σεπτέμβριος 2016, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Σεπτέμβριος 2016, 18:06

39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Tο ραντεβού με τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες είναι και φέτος στη Δράμα, από τις 19 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου, στο 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, που έχει να επιδείξει ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής και το πλουσιότερο διαγωνιστικό τμήμα μικρού μήκους στην ιστορία του. Σημείο συνάντησης όμως η Δράμα και για τους μικρομηκάδες από όλο τον κόσμο, αφού εκεί φιλοξενείται σταθερά τα τελευταία 22 χρόνια και το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά στο ελληνικό και το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα 225 ταινίες από 58 χώρες.

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών, κι αυτό χωρίς τη συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως επανακάμπτουν, όπως φαίνεται. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μια νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

Για δεύτερη συνεχή χρονιά συμμετέχει η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci, η οποία θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ. 

Για πρώτη φορά η διοργάνωση έχει την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα απονείμει το χρηματικό βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του Φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

Στο ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος 64 ταινίες με θεματολογία στην οποία κυριαρχεί η οικονομική κρίση, η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και το προσφυγικό, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές.

Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα θα προβληθούν 52 ταινίες από 50 χώρες του κόσμου (μεταξύ των οποίων Νεπάλ, Αλβανία, Ν. Αφρική, Κούβα, Κιργιστάν, Χονγκ Κονγκ, Ουρουγουάη και Ινδία).

Πλούσιο πρόγραμμα και εκτός διαγωνιστικού
Εμπλουτισμένο είναι και το υπόλοιπο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015, το 2ο Βαλκανικό Πανόραμα, το 7o Σπουδαστικό Πανόραμα με το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας παραγωγής, και τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (20-23/9) σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη.


«Οι πιο μικρές μέρες», ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για παιδιά που θα ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (φωτ.: dramafestival.gr)

Επίσης φιλοξενεί τον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης - μια ευκαιρία», masterclass φωτογραφίας από τον καθηγητή Γρηγόρη Βλασσά, καθώς και ένα τιμητικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Δημήτρη Μακρή, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.

Στα τέλη Οκτωβρίου η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της στην Αθήνα, καθώς και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα θα προβληθούν στον κινηματογράφο «Τριανόν».