9 Σεπτέμβριος 2016, 13:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Σεπτέμβριος 2016, 12:39

Έφυγε από τη ζωή ο ευεργέτης της Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Μπίλλης

  • Έφυγε από τη ζωή ο ευεργέτης της Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Μπίλλης

Ένας άνθρωπος που σύνδεσε το όνομά του με τη Θεσσαλονίκη και άφησε τεράστια παρακαταθήκη στην πόλη με τις δωρεές του, ο Αναστάσιος Μπίλλης, παιδί προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 88 ετών.

Ήταν ο μεγάλος ευεργέτης της Θεσσαλονίκης, αφού με τις δωρεές του, από κοινού με τη σύζυγό του, κατασκευάστηκαν στη Θεσσαλονίκη το Μπίλλειο Νηπιαγωγείο στο Βότση, το Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Τριανδρίας, το Μπίλλειο Κέντρο Ορχηστικής Τέχνης του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Μπίλλειος Στέγη Νηπίων Καλαμαριάς, ο Κήπος της Στοργής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και το Μπίλλειο Οδηγικό Κέντρο – Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Ίσως το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάστηκε στη Θεσσαλονίκη με δωρεά του Αναστάσιου Μπίλλη και της συζύγου του είναι το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στην οδό Ιπποδρομίου, το οποίο ανεγέρθηκε το 1995 και έχει φιλοξενήσει σειρά εκδηλώσεων κυρίως από τους χώρους της επιστήμης, των γραμμάτων και του πολιτισμού.

Το ζεύγος Μπίλλη συνέβαλε σημαντικά στην αποπεράτωση του κτηρίου του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και θεσμοθέτησε πολλά προγράμματα βραβείων για την προαγωγή της τοπικής ιστορίας.

Ο Αναστάσιος Μπίλλης και η επί 52 χρόνια σύζυγός του Ιουλία δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν παιδιά κι έτσι ήθελαν με τις δωρεές τους να βοηθήσουν τα παιδιά αλλά και όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. «Δεν θέλω να τα λέω δωρεές αλλά έργα, έργα ζωής» έλεγε στη σύζυγό του ο Αναστάσιος Μπίλλης, όπως έχει αποκαλύψει η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο ζεύγος Μπίλλη απονεμήθηκαν πολλά βραβεία και έπαινοι για την πολυσχιδή τους δράση. Ξεχωριστή θέση κατέχουν ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος και το Ανώτατο Παράσημο της ελληνικής Πολιτείας, το οποίο απονεμήθηκε στον Αναστάσιο Μπίλλη από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2008.


Αφιέρωμα του TV100 στον τεθνεότα

Ο Αναστάσιος Μπίλλης γεννήθηκε στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και ήταν το μικρότερο από τα οκτώ παιδιά μιας οικογένειας προσφύγων από την Ανατολική Θράκη. Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1951 πήρε πτυχίο χημικού και στη συνέχεια ασχολήθηκε επιχειρηματικά με την εμπορία και τις εισαγωγές-εξαγωγές χημικών προϊόντων.

Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.